<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Laatste woorden priester Jacques Hamel tegen aanvallers: ‘Ga weg, Satan!’

KN Redactie 3 augustus 2016
image
Een foto van priester Jacques Hamel tijdens de uitvaart in de kathedraal van Rouen. (Foto: AP)

[Foto’s] De laatste woorden die de vorige week door IS-sympathisanten vermoorde Franse priester Jacques Hamel (84) vlak voor zijn dood sprak, waren gericht tegen zijn aanvallers.

De priester wiens keel werd doorgesneden tijdens de heilige Mis in een kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray, riep vlak nadat hem de eerste steekwond was toegebracht door een van de aanvallers tweemaal: ‘Ga weg, Satan!”

‘Geloof in de mensheid’

Dat heeft de aartsbisschop van Rouen, mgr. Dominique Lebrun, gisteren tijdens de uitvaartmis van Jacques Hamel in de kathedraal van Rouen tijdens zijn preek bekendgemaakt.

“Het kwaad is een mysterie en zijn verschrikkingen vinden hun toppunt met menselijke hulp. Is dat niet wat jij bedoelde, Jacques, met jouw laatste woorden? Je viel op de grond na de eerste steek; je probeerde de aanvaller met je voeten weg te duwen, en zei, ‘ga weg, Satan’. En nogmaals zei je, ‘ga weg, Satan’. Met deze woorden drukte je je geloof in de mensheid uit, die goed geschapen, maar in de ban van de duivel is”, aldus de aartsbisschop van Rouen.

‘Hebt uw vijanden lief’

“Jezus genas allen die werden onderdrukt door de duivel, vertelt het Evangelie ons”, vervolgde mgr. Lebrun. “Dit is niet om de moordenaars te verontschuldigen – degenen die een pact met de duivel sluiten! Maar we weten, omdat de Schrift het ons zegt, dat met Jezus elke man, elke vrouw, elke menselijke persoon zijn hart kan veranderen door de genade van Christus. We moeten ons de woorden van Christus herinneren, zelfs als die onze krachten te boven lijken te gaan, ‘maar Ik zeg u, heb uw vijanden lief en bid voor degenen die u vervolgen’. Wanneer we de beroering zien van het diabolische geweld, van deze demonische uitbarsting die tot de dood leidt, laten we dan in onze harten herinneren dat God ons heeft gevormd voor de liefde; laat deze liefde ons overnemen.”

Gebedsdag ter ere van Jacques Hamel

De aartsbisschop hield de gelovigen voor om in het bijzonder op voorspraak van Maria te bidden dat God degenen die meewerken aan het kwaad “wil bevrijden uit de klauwen van de duivel”.

“We bidden voor hen; we vragen het aan Jezus die diegenen die onder de macht van de duivel stonden genas”, aldus mgr. Lebrun.  

De aartsbisschop van Rouen roept de gelovigen in Frankrijk op om op 15 augustus, het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming, een gebedsdag te houden “ter ere van Jacques Hamel”.

‘Bid met heel je hart’

“Om te bevestigen dat geweld geen wortel zal schieten in je hart, om Gods genade te vragen, om een kaars te branden als teken van de opstanding, om je hart te openen voor de diepte van het gebed, als je kunt. Om een smeekbede te doen. 15 augustus, het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming, is een gunstige dag. De Maagd Maria zal tot u komen in de kerken met al haar tederheid. Ga, bid met heel je hart op 15 augustus.”

Overvolle kathedraal

De uitvaartmis van Jacques Hamel vond plaats in een overvolle kathedraal van Rouen. Buiten de kathedraal was een groot scherm geplaatst zodat belangstellenden de mis konden volgen. 

Foto’s uitvaart

[widgetkit id=”34″]

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.