<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Limo-ongeluk VS zware klap voor katholieke gemeenschap

KN Redactie 16 oktober 2018
image
Familie en vrienden troosten elkaar tijdens het afscheid van een aantal slachtoffers. (Foto: CNS/Cindy Schultz)

Het ernstige verkeersongeval in de VS, waarbij onlangs 20 doden vielen, betekent een zware klap voor de katholieke gemeenschap van het bisdom Albany. De meeste uitvaarten vonden afgelopen dagen plaats in het stadje Amsterdam.

Op 6 oktober verongelukte in het plaatsje Schoharie een verlengde limousine. Alle zeventien passagiers, de chauffeur en twee voetgangers kwamen daarbij om het leven. Onder de slachtoffers vier zussen, hun drie echtgenoten en een schoonbroer. Het was het ernstigste verkeersongeluk in de VS sinds 2009.

Hun dood laat diepe sporen na in de katholieke gemeenschap van Amsterdam City aan de rivier de Mohawk. De meeste slachtoffers bezochten dezelfde katholieke school of waren actief in het verenigingsleven.

Defecte remmen

Afgelopen juni trouwden Amy King en Axel Steenberg in de St.-Stanislauskerk. Axel had een busje gehuurd om elders met naaste familieleden Amy’s dertigste verjaardag te vieren. Toen het busje niet wilde starten kwam het verhuurbedrijf met een verlengde limousine als alternatief. Die blijkt achteraf niet te zijn goedgekeurd. Waarschijnlijk hebben de remmen niet gewerkt.

Afscheid

Afgelopen zaterdag namen rond 650 mensen afscheid van Amy en Axel, Allison King, Abigail Jackson en man Adam Jackson, zus Mary Dyson en echtgenoot Robert Dyson en Axels broer Richard Steenburg die hun huwelijksgetuige was geweest. De slachtoffers waren al gecremeerd, de as van de gehuwden per stel in één urn verzameld.

Vertrouwen in God

We vragen ons allemaal af waarom, aldus pastoor Robert DeMartinis in zijn preek. Maar zei hij, verwijzend naar een uitspraak van de heilige Moeder Teresa, omdat die vraag vaak onbeantwoord blijft, zouden we ons moeten afvragen ‘Wie?’, “In wie geloven wij? In wie stellen wij ons vertrouwen? Haar antwoord was God. En dat doen wij hier allemaal vandaag.” DeMartinis had enkele maanden geleden nog hun huwelijk ingezegend.

Ook Shane en Erin McGowan, twee andere slachtoffers, waren pas getrouwd. Ook hun uitvaart was vanuit de kerk waar zij deze zomer waren getrouwd, de St. Mary’s Church in Amsterdam. Hun neef, Patrick Cushing en zijn vriendin Amanda Halse, werden maandag vanuit dezelfde kerk begraven.

Dood door schuld

De vier zussen, vanwege hun nauwe band ook wel de ‘vier musketiers’ genoemd, kwamen uit een gezin van zeven kinderen. Volgens hun broer Tom zijn de ouders “volledig in shock”. “Wij zijn nog maar met z’n drieën over”.

De uitvaartplechtigheden van de overige slachtoffers waren verspreid over het land.

Het autoverhuurbedrijf wordt verdacht van dood door schuld. Niet alleen was de limo recent afgekeurd, ook de omgekomen chauffeur was niet bevoegd een dergelijk voertuig te besturen. (KN/CNS)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.