fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Lode Aerts wil geloof ‘zonder complexen’ uitdragen

KN Redactie 2 december 2016
image
Lode Aerts (Foto: Katholiek Nieuwsblad/Jan Peeters)

De nieuwe bisschop van Brugge, Lode Aerts, wil “zonder complexen of valse schroom” laten zien hoe “mooi het geloof is, onze wereld vernieuwt, verandert en menselijk maakt.” De 57-jarige Aerts wordt komende zondagmiddag tot bisschop van Brugge gewijd.

Hij noemt het een “verleiding mee te surfen op de angsten, de onzekerheid en de onrust”. “Maar ook in zulke tijden is Jezus daar, net als in andere tijden.” “Wat men nu ziet als crisis moeten we aangrijpen als een kans.”

Geloof herontdekken

Aerts roept op het geloof te herontdekken. “Zeker nu er allemaal mensen van elders komen die het christelijk geloof niet kennen.” De inspiratie daartoe geeft God “in het evangelie, vieringen, het gebed, de Eucharistie en het christelijk leven”.

Niet op de automatische piloot

Maar dat kan niet zonder er zelf actief aan te werken. Hij zegt zelf te moeten waken voor “een beetje ingedommeld, automatische-piloot-geloof”, waarbij je als priester ‘je ding doet’.

Verdieping geloofsleven

Hoewel hij de noodzaak ziet een meer “missionaire Kerk” te worden, heeft de nieuwe bisschop heeft geen grootse vernieuwingsplannen. Hij ziet meer in flinke verdieping van wat er in het gewone parochieleven is en hoopt dat daardoor een meer missionair elan zal ontstaan “óók in het dagdagelijkse van de parochie, het gezin en op school. Dáár moet het gebeuren. Het nieuwe komt niet uit de hemel vallen.”

Vruchtbare initiatieven

Wel is hij enthousiast voorstander van activiteiten die elders vruchtbaar zijn gebleken. Als voorbeeld noemt hij Nightfever, een initiatief waarbij kerken in uitgaansgebieden ’s avonds open zijn en voorbijgangers worden uitgenodigd binnen een kaarsje aan te steken en even stil te zijn.

Biechtervaring

Hij heeft er zelf aan deelgenomen en is enthousiast omdat het in een kennelijke behoefte voorziet. “met een tiental priesters zijn we voortdurend met mensen persoonlijk in gesprek geweest en de meeste ervan hebben ook gebiecht.”

Wijdingsplechtigheid

Zondag 4 december zal kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, in de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge Lode Aerts wijden tot bisschop tijdens een pontificale Eucharistieviering die om 15 uur aanvangt. Mgr. Lode Aerts zal die middag bezit nemen van de zetel van het bisdom Brugge en hij wordt de 27ste bisschop van Brugge.

Restauratiewerkzaamheden

Vanwege omvangrijke restauratiewerken kunnen belangstellenden de plechtigheden op een groot scherm volgen in een zaal van het congres- en evenementencentrum Site Oud Sint-Jan (ingang via Mariastraat en via Zonnekemeers) te Brugge. Daar kunnen allen ook bidden en zingen.

Te volgen via internet

Het bisdom Brugge zendt deze wijdingsplechtigheid ook rechtstreeks en integraal uit op www.bisdombrugge.be(KN)