fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Wereldberoemde ‘dakloze Jezus’ verschijnt ook in Amsterdam: ‘Zet aan tot nadenken’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 11 november 2022
image
Het kunstwerk van de Canadese Timothy Schmalz, 'Homeless Jesus' getiteld, staat al op veel plaatsen wereldwijd, waaronder in Antwerpen (foto). Zondag zal het beeld voor de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk onthuld worden. Foto: Gemeenschap Sant'Egidio

‘In de armen herken je Jezus’. Met die gedachte gaf de Gemeenschap van Sant’Egidio de opdracht voor het plaatsen van het beeld Homeless Jesus voor de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam. Zondag 13 november zal het kunstwerk door wethouder Rutger Groot Wassink worden onthuld.

Het beeld stelt een dakloze man voor die op een bankje ligt te slapen, vertelt Corine van der Loos, vrijwilliger van Sant’Egidio. Pas als je dichterbij komt, zie je aan de wonden in zijn voeten dat het Jezus is.

Uit het straatbeeld

Het wat controversiële beeld van de Canadese kunstenaar Timothy P. Schmalz staat al op vele andere plekken in de wereld. Toch zullen sommige mensen wel even moeten wennen aan een Jezus die als slapende dakloze is uitgebeeld, denkt ook Van der Loos. “Maar dat is misschien juist wel goed. Het zet aan tot nadenken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Steeds meer daklozen worden in Amsterdam verbannen uit het straatbeeld”, zo gaat ze verder. Ze mogen niet overal in de stad slapen. Toch neemt het aantal daklozen volgens haar al jaren toe.

Het lijden aankijken

Met dit kunstwerk hoopt de Gemeenschap van Sant’Egidio meer aandacht voor daklozen te bereiken. “De paus leert ons om het lijden aan te kijken. We moeten ons laten raken door het lijden en ervaren dat het om medebroeders en zusters gaat.” Want uiteindelijk begint de hulp aan mensen die aan de rand van de samenleving staan bij echt contact en vriendschap, vervolgt Van der Loos.

Ze vertelt hoezeer vriendschap met de armen bij de Gemeenschap van Sant’Egidio centraal staat. “Ons geloof is de bron van hoe wij leven. Het komt uiteindelijk aan op vertrouwen en liefde. Hoe mensen dat omzetten in daden, doet iedereen op zijn eigen manier.”

image
Ook in Vaticaanstad staat het kunstwerk 'Homeless Jesus'. Op 11 november 2013 zegende paus Franciscus het beeld dat bij de Vaticaanse radiostudio werd geplaatst. Foto: CNS - L'Osservatore Romano

Ze hoopt dat de aandacht hiervoor zal leiden tot “een andere visie op hoe wij onze samenleving hebben georganiseerd”. Maar dat is een langzaam proces, denkt ze.

Verruimd aanbod

De Amsterdamse tak van Sant’Egidio organiseert twee keer per week de Franciscustafel voor dak- en thuislozen. “Op dinsdagen tikt het aantal met gemak de honderd aan”, vertelt Van der Loos. Sinds april is er ook op zaterdagen een maaltijd en vriendschap voor de armen. Iets minder mensen nemen hieraan deel, maar “dat betekent meer aandacht voor de vrienden”.

https://www.kn.nl/donaties/

Ook de gemeente Amsterdam heeft het aanbod voor daklozen verruimd. Wethouder Rutger Groot Wassink besloot onlangs de winteropvang in de stad uit te breiden tot vier aaneengesloten maanden. Eerder werden daklozen alleen bij erge kou opgevangen.

Onthulling

De onthulling vindt plaats op de Werelddag van de armen, zondag 13 november om 14.00 uur. Kunstenaar Timothy Schmalz, de wethouder en een lid van de Gemeenschap van Sant’Egidio zullen kort spreken in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam. Na de onthulling is er, voorafgaand aan de zondagse eucharistieviering, een maaltijd met de ‘vrienden van de straat’.