<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisdommen en parochies houden herdenkingsmissen voor overleden Benedictus

Francesco Paloni 3 januari 2023
image
Bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam biedt als rector van het seminarie was van Vogelenzang de toenmalige paus Benedictus XVI een publicatie aan. Foto: arsacal.nl

De bisdommen Haarlem-Amsterdam, Rotterdam en Roermond dragen woensdag een requiemmis op voor de overleden emeritus-paus Benedictus XVI. Ook lokale geloofsgemeenschappen vieren op de vooravond van de uitvaart in het Vaticaan een Eucharistie voor de zielenrust van Joseph Ratzinger.

In het bisdom Haarlem-Amsterdam vindt de Mis plaats in de Amsterdamse Nicolaasbasiliek. Bisschop Jan Hendriks gaat woensdag om 19.30 uur voor in de viering, samen met legerbisschop Everard de Jong, die ook hulpbisschop is van Roermond.

In de basiliek is gelegenheid om een condoleanceregister te tekenen dat later aan de pauselijke nuntius mgr. Paul Tschang In Nam wordt overhandigd.

Klokken luiden

Op woensdagmorgen zal bisschop Hans van den Hende in de Eucharistieviering voorgaan in de Rotterdamse HH. Laurentius en Elisabethkathedraal. De requiemmis begint daar om 9.30 uur.

Het bisdom Rotterdam meldt dat op donderdagochtend de klokken van de kathedraal vijf minuten lang worden geluid. Dat gebeurt op het moment dat Benedictus na de uitvaart op het Sint-Pietersplein in Rome wordt bijgezet in de crypte van de Sint-Pietersbasiliek.

Lokale gemeenschappen

In de Sint-Christoffelkatherdaal van Roermond wordt de requiemmis om 14.00 opgedragen door hulpbisschop Everard de Jong, met pontificale assistentie van bisschop Harrie Smeets. Bij de gelegenheid wordt ook een gedachtenisprentje van de emeritus-paus uitgereikt.

Elders in het land herdenken ook lokale geloofsgemeenschappen de overleden emeritus-paus, onder meer in Emmeloord. Daar is woensdag om 19.00 uur een Mis in de H. Michaëlkerk. In de Maastrichtse basiliek Onze-Lieve-Vrouw, Sterre der Zee, wordt vrijdagochtend om 09.30 uur een requiemmis opgedragen voor Benedictus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Emeritus-paus Benedictus XVI overleed afgelopen zaterdag op 95-jarige leeftijd. Donderdag 5 januari vindt in Rome zijn uitvaart plaats.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.