fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

De diocesane Wereldjongerendag: WJD in je eigen achtertuin

Art de Ruiter 18 november 2022
image
De diocesane Wereldjongerendag wordt in veel bisdommen aangegrepen om jongeren warm te maken voor de aankomende Wereldjongerendagen in Portugal. Foto: CNS - Alessandro Bianchi, Reuters

Aanstaande zondag vindt de jaarlijkse Wereldjongerendag in de bisdommen plaats. In veel bisdommen gebeurt dat in Portugese sferen als voorbereiding op de WJD in Lissabon.

Alle bisdommen van Nederland organiseren zondag bijeenkomsten voor jongeren als voorbereiding op de WJD. Dit kwam nadat de paus alle bisdommen wereldwijd opriep om op de dag van Christus Koning “samen te komen met jongeren”, legt het bisdom Den Bosch op zijn website uit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Katholiek Nieuwsblad vat de activiteiten per bisdom samen:

Het aartsbisdom Utrecht organiseert een Wereldjongerendag in Apeldoorn, waar kardinaal Eijk de Mis zal vieren. De bijeenkomst duurt van 11:00 uur in de ochtend tot 17:00 ’s avonds. Na de Mis zal kardinaal Eijk een voordracht geven over het thema van de WJD.

Bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam viert een Mis op de diocesane Wereldjongerendag in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam. Daarna worden meerdere workshopsrondes georganiseerd, waaronder eentje over Portugal.

In het bisdom Roermond kunnen deelnemers jongeren ontmoeten die mee zijn geweest naar eerdere edities van de Wereldjongerendagen. Er wordt voor een Portugese maaltijd gezorgd.

De bisdommen Rotterdam en Breda trekken samen op rond de Wereldjongerendag. Zij organiseren een bijeenkomst in de H. Antoniuskerk in Dordrecht. Na de Mis van 15:00 zijn er workshops en is er informatie over de WJD. Daarna is er een warme maaltijd.

In het bisdom Den Bosch wordt er in de Sint-Michaëlkerk in Beek en Donk een bijeenkomst georganiseerd voor jongeren waar samen de Eucharistie wordt gevierd. Ook staan een Portugese lunch en een ontmoeting in Portugese sferen op het programma.

In het bisdom Groningen-Leeuwarden vindt op Christus Koning zelf geen specifieke jongerenactiviteit plaats, maar worden meerdere roepingenavonden georganiseerd om aandacht te trekken voor de WJD in Lissabon.