<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Franciscaanbroeder Vrielink tot priester gewijd: ‘Een onuitwisbaar merkteken, ik blijf voor altijd priester’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 21 september 2022
image
Broeder Joachim Oude Vrielink werd zaterdag 17 september tot priester gewijd. De boerenzoon zegt in een interview gevormd te zijn door het boerenleven en zijn kerkbezoeken tijdens zijn jeugd. Foto: Gwen Hofman, via minderbroeders

Al op jonge leeftijd wist hij dat hij een priesterroeping had. Toch werd Joachim Oude Vrielink pas zaterdag op 42-jarige leeftijd door kardinaal Wim Eijk tot priester gewijd. De plechtigheid vond plaats in Lonneker, waar hij zijn jeugd op de boerderij doorbracht.

Het boerenleven “draag ik met me mee”, zegt de kersverse priester in een interview met de regionale krant Tubantia. Hij werd zelfs vernoemd naar de boerderij van zijn ouders. “Het leven met de seizoenen, de afhankelijkheid van het weer, het vee en het gewas. Het heeft me gevormd en mede bepaald hoe ik tegen de schepping aankijk.”

Verlangen

In zijn kinderjaren was het heel normaal dat er een sterke band tussen Kerk en school was. “Als er om half negen een Mis in de kerk was, kwam je gewoon een uurtje later in de klas. Ik deed het graag en nu, achteraf, kan ik de woorden vinden voor hoe belangrijk het is geweest.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Toch ebde de priesterroeping wat weg. Pas toen hij volwassen was, kwam zijn “religieuze verlangen” weer terug. Uiteindelijk besloot hij om te onderzoeken of het broederschap bij de franciscanen geschikt zou zijn. In 2014 trad hij bij de franciscanen in en woont hij in klooster La Verna in Amsterdam.

Onuitwisbaar merkteken

“Leven in een klooster en van daaruit werken, studeren en onderzoek doen, past beter bij mij dan de hoedende taak”, zegt Vrielink hierover. “Ik vind mezelf niet zo’n pastoraal type.”

Maar nu hij naast franciscaan ook een gewijd priester is, vindt Vrielink het wel fijn dat hij “net iets meer voor mensen mag betekenen”. Daarbij laat de priesterwijding een “onuitwisbaar merkteken” achter. “Het kan niet meer weg, ik blijf priester voor altijd.”

Unique selling point

Dat de Kerk geen grote rol meer in het leven van veel Nederlanders speelt, realiseert de nieuwe priester maar al te goed. “We leven heel sterk in een maatschappij waar alles maakbaar moet zijn. Ik heb daar wel wat moeite mee.”

https://www.kn.nl/donaties/

Vrielink vindt juist dat de Kerk wel degelijk iets te bieden heeft: “Je bent aanwezig bij de scharniermomenten in een mensenleven. Een unique selling point van de Kerk. Wij kunnen dat: met rituelen en goed uitgedachte teksten mensen door die existentiële momenten loodsen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.