<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Haar boodschap daagt ons ook vandaag uit’: Reliek van Theresia van Lisieux te bezoeken in Brussel

Selinde van Dijk-Kroesbergen 27 september 2023
image
Het reliekschrijn met daarin drie wervels van de heilige Theresia van Lisieux. Foto: Basiliek van Koekelberg

In de Nationale Basiliek in Koekelberg zijn twee weken lang relieken van de Franse heilige Theresia van Lisieux te vinden. Daarmee staat de basiliek stil bij de honderdste verjaardag van zowel haar zaligverklaring als het wonder dat tot haar heiligverklaring leidde.

De reliekschrijn met daarin drie beentjes arriveerde zaterdagmiddag onder grote belangstelling bij de basiliek in Koekelberg, een voorstad van Brussel. Tot 8 oktober zullen de relieken daar verblijven, zo meldt Kerknet. De nieuwe aartsbisschop Luc Terlinden liep in processie met bisschoppen, priesters, religieuzen en gelovigen dwars door het Elisabethpark richting de basiliek. Daar werd de Eucharistie gevierd.

Voor iedereen

Terlinden benadrukte in zijn overweging de boodschap die Theresia van Lisieux tijdens haar leven uitdroeg: Gods liefde is voor iedereen. “Haar leven en boodschap dagen ons ook vandaag nog uit. Het herinnert ons aan de oneindige goedheid van Jezus’ meester, dit vuur van liefde.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De heilige Theresia van Lisieux stierf al op 24-jarige leeftijd. De jonge karmelietes bleek later een voorbeeld voor velen. Ze beschreef haar inzicht dat heiligheid nooit de vrucht kan zijn van menselijke inspanning in haar autobiografie Histoire d’une âme (Het verhaal van een ziel). Dat verhaal werd zeer populair en is in meer dan veertig talen verschenen.

150ste geboortedag

Het schrijn met drie beentjes uit de ruggenwervel van de heilige toerde het afgelopen jaar al door vele steden. Hij deed al Bordeaux en Lissabon aan en gaat na de stop in Brussel weer verder op weg naar Spanje.

Aanleiding voor deze toer is de 150ste geboortedag van Theresia van Lisieux. Daarbij is dit jaar ook de honderdste verjaardag van haar zaligverklaring in 1923.

https://www.kn.nl/donaties/

Het was ook nog eens honderd jaar geleden dat Maria Pellemans, een jonge vrouw uit Schaarbeek (dichtbij Koekelberg) op wonderbaarlijke wijze genas van tuberculose. Ze ging vanuit de Koekelberg op bedevaart naar Lisieux en kwam gezond weer thuis. Die wonderbare genezing was doorslaggevend voor Theresia’s heiligverklaring in 1925.

De basiliek heeft daarom ook permanent enkele relieken van de heilige in het bezit. Zo ligt in een houten doosje een klein stukje van het kleed van de heilige. Aan de zijkant van een witmarmeren beeld van de heilige in de basiliek hangt een medaillon. Ook hierin zit een klein stukje textiel van de heilige.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.