<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Kardinaal Eijk aanwezig bij plaatsing struikelsteen voor katholiek Utrechts oorlogsslachtoffer

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 december 2023
image
Kardinaal Wim Eijk was aanwezig bij de plaatsing van de struikelsteen die herinnert aan Mieks de Leeuw-Snackers, die in 1945 stierf in een Duits strafkamp. Foto: aartsbisdom Utrecht

Het was woensdagmiddag een drukte voor het huis aan de Kromme Nieuwegracht 35a in Utrecht. Twee kleinkinderen van de katholieke Mieks de Leeuw-Snackers plaatsten er een struikelsteen in het trottoir. Kardinaal Wim Eijk woonde de ceremonie bij en sprak een gebed uit.

Mieks de Leeuw-Snackers (1884-1945) woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar gezin in het pand. Haar zoon Alphons had de kruidenierszaak Alphons de Leeuw die ze met haar man runde overgenomen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de woning werden Duitsers ingekwartierd. De Duitse secretaresse Frau Oberbörsch woonde bij de familie als huurster in. Een onenigheid met haar had uiteindelijk fatale gevolgen.

Woordenwisseling

Oberbörsch kwam op een dag in mei 1944 boos thuis. Engelse geallieerden hadden de trein beschoten waarin zij had gezeten. Ze noemde de Engelsen moordenaars, omdat in de trein voornamelijk vrouwen en kinderen zaten. Mieks antwoordde dat als ze de Engelsen om die reden moordenaars vond, de Duitsers ook moordenaars waren. Deze woordenwisseling moest ze duur bekopen.

image
De geplaatste struikelsteen. Foto: aartsbisdom Utrecht

Kort na het voorval werd Mieks gearresteerd. Ze werd tewerkgesteld in Duitse fabrieken. In oktober werd ze naar een vrouwengevangenis in Leipzig overgeplaatst. Daar moest ze schaars gekleed in de winterkou werken. Een longontsteking werd haar in februari 1945 te veel. Ze overleed op 61-jarige leeftijd.

Vrome vrouw

Mieks was een vrome katholieke vrouw en bevriend met de toenmalige kardinaal Jan de Jong. Haar familie vond het daarom belangrijk dat kardinaal Eijk erbij was en een gebed uitsprak. Vanwege haar sterke geloof koos de familie 13 december als plaatsingsdatum: de naamdag van de heilige Lucia, de martelares wier feestdag vaak met het licht geassocieerd wordt.

https://www.kn.nl/donaties/

In haar toespraak vertelde de initiatiefnemer Nicole Zonderhuis dat de plaatsing van de struikelsteen bedoeld is als “eerherstel” voor Mieks.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.