<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Kardinaal Eijk verlost van jarenlange aangezichtspijn

Selinde van Dijk-Kroesbergen 3 maart 2020
image
Kardinaal Wim Eijk Foto: KN - Jan Peeters

Na een succesvolle behandeling in het buitenland is kardinaal Wim Eijk verlost van een jarenlange aangezichtspijn.

De behandeling vond begin dit jaar plaats. Vanwege de behandeling was hij in januari en februari voor een groot deel afwezig. Hij schreef hierover in een brief die hij maandag 2 maart aan de leden van de pastorale teams en de parochiebesturen van het aartsbisdom Utrecht stuurde.

Geen mededelingen

Sinds een hersenstaminfarct in 2001 lijdt de kardinaal al aan aangezichtspijn. Deze pijn bevindt zich in het gebied tussen het voorhoofd, de kin en de oren. Welke behandeling de 66-jarige kardinaal heeft ondergaan wil het aartsbisdom niet bekend maken, evenmin als in welk land de behandeling heeft plaatsgevonden.

Sowieso is over dit persoonlijk leed veelal gezwegen. Kardinaal Eijk schrijft hierover: “Over deze aangezichtspijn heb ik naar buiten toe nooit mededelingen gedaan, omdat ik wilde voorkomen dat mensen me daarom zouden ontzien en ervoor zouden terugschrikken om een beroep op me te doen. Bovendien wilde ik geen medelijden wekken en niet anderen lastig vallen met mijn gezondheidsproblemen.”

Verademing

Blij over het goede resultaat van de behandeling schrijft kardinaal Eijk: “U zult begrijpen dat dit voor mij een grote verademing is, nadat ik negentien jaar lang constant aangezichtspijn heb gehad. In de afgelopen decennia heb ik persoonlijk de ervaring opgedaan wat het betekent om jarenlang pijn te hebben. Daarbij heb ik grote kracht geput uit de vereniging met het lijden van Jezus, vooral in de viering van de Eucharistie.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.