<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Kerk in Monnickendam per direct gesloten wegens scheuren onder altaar

Luuk van den Einden 27 maart 2024
image
De Nicolaas- en Antoniuskerk is gesloten vanwege scheuren in de fundering onder het altaar. Foto: Youtube - Omroep PIM

Vanwege scheuren in het fundament onder het altaar van de Nicolaas- en Antoniuskerk in Monnickendam is het niet veilig om daar de Mis te vieren. De kerkgangers kunnen voor de vieringen van de Goede Week en Pasen bij de protestantse buren terecht.

Twee weken geleden werden bij bouwkundig onderzoek scheuren ontdekt in het fundament onder het altaar van de Noord-Hollandse kerk. Omdat er is geconcludeerd dat dat gevaarlijke situaties kan opleveren, is de kerk per direct gesloten.

Ongelukkig moment

Zo vlak voor Pasen is natuurlijk wel zo’n beetje het meest ongelukkige moment voor een sluiting. Parochiebestuurslid Cor van der Weijden legt aan NH Nieuws uit dat er verschillende prominente vieringen in de kerk zouden plaatsvinden.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“We hebben de komende dagen vier belangrijke vieringen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag, paaszaterdag en zondag Pasen”, vertelt hij. “Pasen is voor ons katholieken het grootste feest. Groter dan Kerst.”

‘Geen snel herstel’

Dankzij de protestantse gemeente van Monnickendam kunnen de Missen toch gevierd worden. In de Opstandingskerk is ruimte voor de vieringen, aldus Van der Weijden. “Zij vieren Pasen toch op andere tijdstippen, dus ik denk niet we elkaar in de weg zitten.”

Wanneer de kerk weer open kan, is nog niet duidelijk. Van der Weijden vreest dat het wel enige tijd zal duren. “Vrijdagochtend is er opnieuw overleg met de bouwkundigen. Ik verwacht niet dat het snel hersteld kan worden. We hebben het wel over een kerk van 150 jaar oud.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.