<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Kerken treden naar buiten met hun eigen ‘Passions’

Luuk van den Einden 21 maart 2024
image
De Emmercompassion is een lokale passieopvoering in Emmer-Compascuum. Dit jaar wordt die voor de achtste keer opgevoerd; deze foto toont de editie van 2017. Foto: Harma de Vries

Muzikale paasvertellingen à la The Passion worden op veel plekken op lokaal niveau opgevoerd. Daar blijkt het lijdensverhaal vaak in staat om mensen bij elkaar te brengen over de grenzen van kerk, leeftijd en geloof heen.

De Emmercompassion is inmiddels een begrip in het Drentse Emmer-Compascuum: dit jaar wordt het spektakel voor de achtste keer opgevoerd. Het initiatief ontstond nadat een groep inwoners van het dorp met een bus naar de landelijke Passion was gereisd, die in 2014 in Groningen werd opgevoerd.

Dat inspireerde om zelf ook een passieopvoering te ontwikkelen, vertelt Janique Dijck, lid van de organisatie van de Emmercompassion. “In de bus terug naar huis vroegen we ons af: kunnen we zoiets zelf niet opzetten?”

Oecumenisch tintje

In de katholieke Sint-Willehaduskerk in het dorp werd al jaren een kerstmusical opgevoerd, waardoor de mogelijkheden voor een muzikale paasvertelling aanwezig waren. Al gauw kreeg de Emmercompassion een oecumenisch tintje; halverwege de repetities voor de eerste editie sloten ook leden van de plaatselijke protestantse kerk en van de baptistengemeente aan.

“Sindsdien is het echt een samenwerking tussen drie kerkgemeenschappen”, legt Dijck uit. Door fusies in de katholieke en protestantse gemeenschappen raakten ook andere plaatsen betrokken, waardoor het evenement nog een maatje groter is gegroeid. “Uiteindelijk gaat het ook om hetzelfde geloof, dus het sluit heel makkelijk aan op elkaar. Waarom zou je dat dan gescheiden houden?”

‘Eén team’

Op Palmzondag wordt de achtste editie opgevoerd. Die zal iets anders zijn dan de voorgaande edities:  voor het eerst maken dans en filmfragmenten deel uit van de voorstelling.

De voorbereidingen verlopen soepel, vindt Dijck: “Elementen als dans, solo’s en het koor worden los van elkaar geoefend. Ieder repeteert zijn eigen onderdeel. Dat gebeurt veelal thuis, zodat iedereen de repetities op zijn eigen manier in zijn agenda kan inpassen.”

image
De Emmercompassion van vorig jaar. Foto: Marco Gustin

Ook de oecumenische samenwerking verloopt goed. “Eigenlijk merk je de verschillen niet, want daar ligt geen nadruk op. We zetten het als één team op; we zijn er op dat moment niet mee bezig dat we allemaal naar een andere kerk gaan.”

Hartstocht

In het Noord-Hollandse plaatsje De Noord wordt momenteel ook de laatste hand gelegd aan een muzikale paasvertelling, maar dan wel met een heel andere insteek.

De voorstelling Hartstocht is namelijk onderdeel van het vormselprogramma van de parochie; een groep van zo’n zestig jongeren, bestaande uit vormelingen en de twintigers die hen begeleiden, voeren op 26 maart het passieverhaal op.

Stil spel

Waar andere lokale passies door vrijwilligers worden uitgevoerd, is Hartstocht als onderdeel van het vormseltraject een verplicht nummer voor de vormelingen. “Het enthousiasme was in het begin niet heel groot, maar nu het dichterbij komt, worden ze wel enthousiast en betrokken”, zegt regisseur Anna Ursem, in het dagelijks leven zangeres en muziekdocent.

“Deze jongeren staan nooit op het podium en straks komen ze vol in de aandacht”, legt Ursem uit. Om daar rekening mee te houden, wordt de voorstelling grotendeels gedragen door ‘stil spel’ en vertellers; de hoofdrolspelers hoeven weinig tekst uit het hoofd te leren.

“Dat maakt het wel heel ontwapenend, dat het echt jongeren zijn die totaal geen toneel- of zangervaring hebben”, zegt ze. “En toch hebben we een paar spelers zo gek gekregen om een solo te zingen.”

‘Heel spannend’

Een van die spelers is vormselbegeleider Anouk Oudeman (20), die Jezus’ moeder Maria speelt. “Ik vind het heel spannend, want ik heb helemaal geen ervaring. Ik heb zangles gehad van Anna en gelukkig verder niet veel tekst. We oefenen ook al sinds september.”

Oudeman hoopt dat de opvoering vooral de interesse van de vormelingen in het geloof zal wekken. “Het is geslaagd als ze er meer over te weten komen, want het wordt op een leuke manier gebracht.”

Indruk

Wat Hartstocht sowieso al teweegbrengt, is dat verschillende leeftijdsgroepen in contact komen met elkaar, ziet Ursem. “Dat vind ik mooi om te zien: jongeren die ik niet ken, die je toch gaat groeten als je ze tegenkomt. Ik hoop dat dit iets is wat de deelnemers voor altijd zullen onthouden, en dat ze het lijdensverhaal er beter door zullen begrijpen.”

“Op deze manier kunnen we de boodschap van het christelijke geloof en van Pasen brengen naar mensen die er normaal niet mee in aanraking komen.”
- Janique Dijck

Wat de toeschouwers betreft, hoopt ze dat de opvoering indruk zal maken “en dat ze respect hebben voor de jongeren die er durven te staan”.

‘Naar buiten treden’

Ook in Emmer-Compascuum leeft de hoop dat de passieopvoering een blijvende indruk zal achterlaten. De eerdere edities hebben al bewezen dat de belangstelling groot is – en niet alleen onder een gelovig publiek.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“We merken elk jaar dat er veel mensen komen kijken die normaal gesproken nooit naar een viering of Mis gaan”, zegt Dijck. “Op zo’n manier kunnen we de boodschap van het christelijke geloof en van Pasen brengen naar mensen die er normaal niet mee in aanraking komen.”

De Emmercompassion toont een kant van het geloof die niet-kerkelijke mensen normaal niet gauw te zien krijgen, merkt ze. “We treden naar buiten als kerken en laten zien dat geloven niet alleen gaat om op zondag in de kerk zitten, maar dat het vooral ook veel betekenis heeft.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.