fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Laatste ‘vliegende pater’ overleden

KN Redactie 14 juni 2019
image
Pater Frans Verheijen o.f.m. (Foto: Franciscanen)

In zijn woonplaats Nijmegen is op 89-jarige leeftijd de pater franciscaan Frans Verheijen overleden. Verheijen, onder meer emeritus pastoor van Wijchen, kreeg landelijke bekendheid als één van drie ‘vliegende paters’: missionarissen die een opleiding tot vliegenier genoten.

Frans Verheijen trad op 20-jarige leeftijd in bij de minderbroeders franciscanen en studeerde eerst theologie. Daarna volgde hij met twee medebroeders, Karel Hermans en Henk Vergouwen, de opleiding tot vliegenier op vliegveld Hilversum. Dit deden zij als voorbereiding voor hun missiewerk, dat ze op Papua Nieuw-Guinea zouden gaan doen. Alle drie haalden zij hun vliegbrevet.

Persaandacht

Ze werden al gauw de ‘vliegende paters’ genoemd, en haalden daarmee de landelijke pers. De Volkskrant wijdde er een cartoon aan op de voorpagina, waarop de paters werden afgebeeld met opbollende pijen als parachute en met rolschaatsen als landingsgestel.

Ook het Polygoonjournaal wijdde er een item aan in 1957.

Missie

In 1958 vertrokken Verheijen, Vergouwen en Hermans richting Papua. Ze gingen er vliegen voor het Missieluchtvaartbedrijf AMA. Heel lang hebben ze het niet volgehouden. Vergouwen verongelukte en de twee anderen kozen voor een baan op de grond. Naar verluidt had Frans Verheijen enkele kantjeboord landingen. Zowel hij als Karel Hermans werd op diverse plaatsen op Papua pastoor.

In 1978 keerde hij terug naar Nederland en was hij werkzaam op de missieprocuur van de franciscanen te Haarlem en Leiden. Van 1985 tot 1994 was hij pastoor te Wijchen. Met het overlijden van br. Frans Verheijen ofm is nu de laatste van de drie vliegende paters ‘uitgevlogen’.

(Bron: Franciscanen)