<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Leidense kerk missioneert met het Zonnelied op de gevel

Luuk van den Einden 25 augustus 2023
image
Kunstenaars Jojanneke Post en Lilo Boerman brengen de muurgedichten aan op de gevel van de Hartebrugkerk in Leiden. De parochie hoopt dat de schilderingen mensen nieuwsgierig maken naar wat er in de kerk gebeurt. Foto: KN - Luuk van den Einden

Op de Hartebrugkerk in Leiden worden twee muurgedichten aangebracht die afkomstig zijn uit het Zonnelied van de heilige Franciscus. De parochie hoopt op die manier voorbijgangers nieuwsgierig te maken naar wat er in de kerk gebeurt.

Terwijl kunstenaar Jojanneke Post en Lilo Boerman druk aan het schilderen zijn – en daarbij is enige haast geboden vanwege de weersvoorspelling – blijft meer dan een voorbijganger stilstaan bij de Hartebrugkerk in het centrum van Leiden. Het aanbrengen van twee muurgedichten op de gevel van de kerk trekt het nodige bekijks. Volgens pastoraal werker Marlène Falke-de Hoogh is dat precies de bedoeling.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Amuse’

“Deze muurgedichten zijn bedoeld als een ‘amuse’, waardoor mensen denken: wat is dat voor een kerk die dit op zijn gevel zet, wat is er achter die deuren te vinden?” legt ze uit. De teksten zijn afkomstig uit het Zonnelied, de lofzang op schepping en Schepper die de heilige Franciscus van Assisi in de dertiende eeuw geschreven heeft.

“De stukken van het Zonnelied die we gekozen hebben, vertalen mooi waarvoor we staan”, zegt Falke. “Het is een prachtig loflied, niet alleen op de schepping maar vooral op de Schepper. Het zet aan tot verantwoordelijkheid voor wat ons van Godswege is toevertrouwd.”

In contact treden

Op 1 september viert de Kerk de Wereldgebedsdag voor de Schepping, waarmee ook de scheppingsperiode begint. Het moment waarop de muurgedichten worden aangebracht, is dan ook bewust gekozen. De gedichten sluiten namelijk aan bij andere activiteiten die de parochie in de scheppingsperiode organiseert, zoals een dierenzegen en een uitvoering van het Zonnelied door het koor.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Falke hoopt dat de muurschilderingen als gespreksstarter zullen helpen om in contact te treden met mensen van buiten de geloofsgemeenschap. Daarbij wordt ook bewust naar jongeren gekeken, die in de studentenstad natuurlijk volop aanwezig zijn. “Het hoeft niet perse gelijk over geloof, God en Jezus te gaan”, vertelt ze. “Maar je hebt contact, en dat is waar we naar op zoek zijn.”

Marlène Falke-de Hoogh vertelt waarom de parochie ervoor gekozen heeft om gedichten uit het Zonnelied op de gevel van de kerk aan te brengen:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.