<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Limburgse priester benoemd tot ‘kapelaan van de paus’

KN Redactie 11 november 2020
image
Deken Jos Spee ontvangt de sjerp die hoort bij de eretitel uit handen van bisschop Harrie Smeets. Foto: Bisdom Roermond

Jos Spee, deken van Venlo, is door paus Franciscus benoemd tot ‘kapelaan van Zijne Heiligheid’. Dat heeft bisschop Harrie Smeets van Roermond vandaag bekend gemaakt bij het patroonsfeest van de Sint-Martinusbasiliek in Venlo.

De titel ‘kapelaan van Zijne Heiligheid’ of ‘kapelaan van de paus’ is een eretitel, door de paus toegekend op voordracht van de plaatselijke bisschop. Priesters die de titel krijgen, mogen een paarse sjerp dragen en zich ‘monseigneur’ noemen.

Zeldzame titel

In het verleden was dit – als laagste pauselijk onderscheiding voor geestelijken – een vrij veel voorkomende eretitel, maar nadat paus Franciscus de regels ervoor aangescherpt heeft, is de monseigneurstitel zeldzamer geworden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Jos Spee is al bijna 40 jaar actie in het parochiepastoraat, eerst in Landgraaf en Maastricht, en sinds 1992 in Venlo. Volgens bisschop Smeets doet hij zijn werk “in alle rust en eenvoud, collegialiteit en met een grote betrokkenheid en engagement.”

‘Steun en toeverlaat’

Volgens de bisschop heeft Spee de titel verdiend, omdat hij meer dan eens benoemd werd in parochies die in moeilijkheden verkeerden. “Kenmerkend is dat Jos Spee die parochiegemeenschappen telkens weer opnieuw door deze moeilijke tijden wist te laveren en ze nieuw perspectief wist te geven. Overal waar hij zijn dienstwerk verricht, is hij zowel herder als ook steun en toeverlaat van zijn parochiegemeenschap en gaat hij zijn parochianen voor in leven, gebed en geloof,” aldus bisschop Smeets.

(Bron: Bisdom Roermond)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.