<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Mgr. Hendriks opent buitententoonstelling in Heiloo waar ‘natuur en geloof hand in hand gaan’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 maart 2023
image
Mgr. Jan Hendriks opende zaterdag de buitententoonstelling ‘In het begin: ode aan de natuur’. “De natuur deed meteen haar werk. Het begon te spatten alsof er een zegen van boven kwam”, vertelt Inge Rikkers. Foto: Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood

Het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo wil zich meer op de kaart zetten. De aankomende maanden staan daarom in het teken van natuur en geloof. Bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam gaf afgelopen zaterdag de aftrap van het programma.

In aanwezigheid van dagvoorzitter Leo Fijen, rector Jeroen de Wit en zo’n tachtig gasten opende de bisschop de buitententoonstelling ‘In het begin: ode aan de natuur’. Deze vrij toegankelijke tentoonstelling toont kunstwerken geïnspireerd op de zeven dagen uit het scheppingsverhaal in Genesis. Tot eind augustus wordt dit aangevuld met lezingen, workshops en concerten.

Hand in hand

“Het heiligdom wil graag nog meer een plek voor rust en bezinning zijn voor mensen uit alle hoeken”, vertelt programmamanager cultuur en communicatie Inge Rikkers. Om dit bij een breder publiek bekend te maken, heeft het heiligdom voor het eerst een thematisch programma opgezet over meerdere maanden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het is een prachtig park. Natuur en geloof gaan hier uit zichzelf al hand in hand.” Daarnaast is natuur ook een actueel onderwerp, zegt Rikkers als ze uitlegt waarom er voor dit thema gekozen is. “We willen geen standpunten geven, maar mensen uitnodigen om zich te bezinnen op dit belangrijke thema.”

Het is een thema dat zich goed leent om vragen over te stellen, vertelt ze. “Iemand stelde de vraag of we wel alles zelf in de hand moeten willen hebben. Of moeten we misschien meer aan de Schepper overlaten?”

Vreemde eend in de bijt

Behalve dat het heiligdom omringd wordt door prachtige natuur is het ook “een verzamelplek van katholieken”, vervolgt de programmamanager. Het Willibrord Seminarie is er gevestigd en Radio Maria zendt vanuit deze locatie uit. Er wonen drie Blauwe Zusters en er is een levendige gemeenschap.

Fotoslider: gebruik de pijltjes om te bladeren.

Foto: Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood

“In onze seculiere wereld is het eigenlijk een vreemde eend in de bijt”. Maar wel één die het heiligdom met dit programma verder wil versterken.

Interactie

Ook bij de kunstenaars lijkt de plek in trek te zijn. Naar aanleiding van de zogenaamde ‘open call’ kwamen 87 inzendingen binnen. De selectiecommissie koos uiteindelijk voor de zeven kunstenaars die interactie met de elementen wisten te bewerkstelligen.

Zo is er een kunstwerk gemaakt met zaden, vertelt Rikkers. De vorm verandert wanneer de vogels de zaden eten. Als ander voorbeeld geeft ze de schaal die de lucht en de bomen reflecteert.

https://www.kn.nl/donaties/

“De commissie heeft geselecteerd aan de hand van kwaliteit, of iets aanspreekt en hoe de kunst elkaar aanvult.”

Spatten

Mgr. Jan Hendriks opende het programma door een bloemstuk in de vijver te laten. In het bloemstuk zit restmateriaal van de andere kunstwerken, zoals papier, bamboe of platen, vertelt Rikkers.

“De natuur deed meteen haar werk. Het begon te spatten alsof er een zegen van boven kwam”, zegt Rikkers met een lach, eraan toevoegend: “en dat water, wat ook natuur is, is leven gevend.”

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling en het programma.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.