<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Museum over pausstrijders viert 75 jaar bestaan: ‘Zouaven zijn stukje katholieke Nederlandse historie’

Francesco Paloni 17 augustus 2022
image
Zouaven waren herkenbaar aan hun uniform met pofbroek. Foto: zouavenmuseum.nl

Het Nederlands Zouavenmuseum in Oudenbosch viert zijn 75-jarig jubileum. Het museum biedt een overzicht van de belevenissen van de vrijwilligers die tussen 1861 en 1870 de toenmalige pauselijke staat verdedigden tegen Italiaanse nationalisten.

 “Dit museum biedt een stukje historie van katholiek Nederland”, zegt Arno Hommel. Hij is bestuurslid van het museum, dat in de loop van het jubileumjaar dat vandaag van start gaat, verschillende activiteiten zal organiseren.

Nederland hofleverancier

Hoewel veel mensen nu anders tegen het fenomeen van ‘pausstrijders’ aankijken, kan het museum toch nog altijd relevant zijn, zegt Hommel. Dat blijkt onder meer uit de belangstelling uit binnen- en buitenland, en de circa tweeduizend bezoekers die er jaarlijks een kijkje nemen. “De bezoekers zijn heel divers. Er komen niet alleen nazaten van zouaven, maar ook mensen die niet eerder van hen hadden gehoord.”

“Vaak verwart men de zouaven met de Zwitserse Garde”, zegt Hommel. “Zouaven waren echter alleen tussen 1861 en 1870 actief. Ze kwamen uit verschillende landen. In tien jaar vertrokken ongeveer elfduizend vrijwilligers naar Rome om voor de paus te strijden. Opmerkelijk is dat Nederland met drieduizend man het grootste aandeel leverde.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Oprichter

In het museum zijn onder meer talrijke persoonlijke brieven, dagboekjes en souvenirs te bezichtigen van de zouaven. Het heeft zijn ontstaan te danken aan broeder Christofoor van Langen. Hij behoorde tot de Congregatie van de Broeders van de Heilige Aloysius van Gonzaga, en was vele jaren geschiedenisleraar aan de lerarenopleiding.

Van Langen had een bijzondere belangstelling voor de zouaven. Hij verzamelde allerlei documenten en voorwerpen, die via Oudenbosch op weg gingen naar Rome om daar als vrijwillig soldaat het grondgebied van de paus te verdedigen. Dat werd stukje bij beetje veroverd door nationalisten die Italië een wilden maken.

Benaming

Zouaven waren herkenbaar aan hun uniform met pofbroek. De benaming vindt haar oorsprong in Algerije, waar het Franse leger de Berberstam zouaouwa in haar gelederen opnam. De Fransen verbasterden de naam tot zouaven.

Italië bestond in de eerste helft van de negentiende eeuw uit een losse verzameling staatjes. Midden op het schiereiland lag de pauselijke staat. Deze staat was veel groter dan het huidige Vaticaanstad en lag precies midden op het Italiaans schiereiland.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.