<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Nog klein, maar toch: de Stille Omgang gaat weer door

Francesco Paloni 17 maart 2022
image
Archiefbeeld van een eerdere Stille Omgang. De lantaarn markeert de plaats van het Mirakel van Amsterdam uit 1345. Foto: Genootschap Stille Omgang

Na twee afgelastingen wegens de coronapandemie wordt zaterdag de Amsterdamse Stille Omgang weer gelopen. Met weliswaar minder deelnemers, maar een grotere belangstelling van individuen en groepen die voor een groot deel uit jongeren bestaan. “Dit hebben we in jaren niet gezien.”  

De traditionele tocht in de late avond door het centrum van Amsterdam is dit jaar anders dan anders. Niet alleen omdat ze voor het eerst sinds 2019 weer plaatsvindt, maar ook omdat het format wat verschilt van eerdere jaren.

“Wij moesten op een gegeven moment besluiten of het veilig en operationeel werkbaar was om de traditionele omgang door te laten gaan”, zegt Jeroen Brenninkmeijer, voorzitter van het Gezelschap van de Stille Omgang. “Vanwege signalen van lokale organisaties in het land waren er op dat moment veel mensen die twijfels hadden. Ze zagen het niet zitten om de bussen vol te krijgen.”

Lokale tochten

Hoewel toen niet bekend was welke coronabeperkingen zouden gelden in maart, besloot de organisatie om de tocht alsnog door te laten gaan. “We hebben mensen verzocht om in kleinere groepen naar Amsterdam te komen en om niet met de bus te komen. In Amsterdam zijn veel toegangswegen afgesloten of niet goed bereikbaar. Dat zou tot extra logistieke problemen kunnen leiden.”

Hoewel de (kerkelijke) coronamaatregelen nu behoorlijk zijn afgeschaald, heeft de organisatie besloten om toch bij dit standpunt te blijven. Mede dankzij het ontstaan van nieuwe initiatieven, waarbij mensen zich aansluiten bij een lokale stille bidtocht.

Brennikmeijer: “Dat is vorig jaar ook gebeurd, toen de omgang door de lockdown niet plaats kon vinden. Mensen gaan lokaal naar de kerk en lopen lokaal de omgang door dorp of stad. Bijvoorbeeld in Leiden en Aarlanderveen, en op verschillende andere plaatsen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Jongeren

Hoewel Brenninkmeijer zaterdag aanzienlijk minder deelnemers verwacht, zijn er volgens hem veel aanmeldingen van individuen en zogeheten ‘loopgroepen’. Die komen vanuit verschillende plaatsen in het land wandelend naar Amsterdam.

“Er komen aanzienlijk veel jongeren”, zegt hij. “Denk aan groepen uit het studentenpastoraat of jongerengroepen van bisdommen. Er komt ook een vormselgroep. Dat hebben we in jaren niet gezien. Elke crisis leert ons om op een andere manier te kijken hoe het wel kan.”

Stille Omgang

De Stille Omgang is een traditie die voortkomt uit het Mirakel van Amsterdam dat plaatsvond in het jaar 1345. Sindsdien wordt er door de eeuwen heen jaarlijks een bedevaart gehouden in Amsterdam om dit Mirakel te herdenken. Toen het stadsbestuur van Amsterdam in 1578 protestant werd, werd de tocht voortaan individueel en zonder uiterlijk vertoon gelopen, in stilte en in de nacht. De huidige collectieve Stille Omgang werd voor het eerst gelopen in 1881.

Info: stille-omgang.nl

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.