<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Onderscheidingsproject Vronesteyn geeft inzicht in roepingsvragen: ‘Seminarie vullen is niet het hoofddoel’

Luuk van den Einden 27 juni 2023
image
Het 'Kom en zie-jaar', een onderscheidingsproject van de priesteropleiding Vronesteyn, helpt mannen inzicht te krijgen in vragen rond hun roeping. Foto: bisdom Rotterdam

Het ‘Kom en zie-jaar’ waarmee priesteropleiding Vronesteyn mannen wil laten nadenken over hun roeping, krijgt later dit jaar een tweede editie. Het concept heeft zijn succes bewezen: “Ik had een concrete vraag en heb in dit jaar een antwoord gekregen.”

Van september tot mei kwamen vier mannen uit het bisdom Rotterdam maandelijks bijeen om na te denken en te praten over hun roeping. Dat deden ze binnen het ‘Kom en zie-jaar’, een project van de priester- en diakenopleiding Vronesteyn voor mannen van 18 tot 45 jaar. Aangezien die eerste editie naar meer bleek te smaken, start in september een nieuwe editie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Kom en zie’ is een traject voor het onderscheiden van je roeping, aldus Walter Broeders, de rector van Vronesteyn en een van de begeleiders van het programma. De focus ligt daarbij op het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven. Momenteel richt het project zich op mannen, “maar misschien in de toekomst ook op vrouwen”, zegt Broeders.

Tijd nemen

“Het programma bestaat uit maandelijkse ontmoetingen, waarbij de deelnemers worden meegenomen in het gebedsleven, samen eten en in gesprek gaan over diverse onderwerpen die met roeping te maken hebben”, vertelt hij. Ook krijgt iedere deelnemer een begeleider die buiten de ontmoetingen om helpt bij het bereiken van meer verdieping.

“Wij als begeleiders pushen niet; je moet echt de tijd nemen om je roeping te onderzoeken.”
- Walter Broeders

Volgens Broeders is het onderzoeken van een roeping een project waar je tijd voor moet nemen. “Je moet nadenken over waar je nu staat en hoe je vanaf daar verder kunt.” Deelnemers worden daarom uitgenodigd om tijd vrij te maken voor gebed, voor verdiepende vragen en voor contact met hun begeleider.

“Aan het eind van het traject sta je stil bij wat het je heeft gebracht”, vervolgt hij. “Wij als begeleiders pushen niet; je moet echt de tijd nemen om je roeping te onderzoeken. Ontmoeting met elkaar is ook heel belangrijk, het is goed om met elkaar te spreken over het onderscheidingsproces.”

Zelfonderzoek

“Christus brengt mensen bijeen in zijn Kerk. Daar helpen we elkaar om samen de weg te gaan die Hij ons wijst”, vertelt medebegeleider Jeroen Smith op de website van het bisdom. “Het zoeken naar je roeping hoef je dus niet alleen te doen. Het is zelfs beter om dat samen met anderen te doen en je daarbij te laten begeleiden door de ervaring van mensen uit de Kerk.”

image
Het onderscheidingsproject werd in mei afgesloten. In september start een tweede editie. Foto: bisdom Rotterdam

“Het is heel belangrijk dat mensen over roeping spreken; als je een roeping hebt, als je iets voelt, hoe kom je er dan achter of het echt iets is? Daar moet je jezelf tijd voor gunnen”, vindt Broeders. “Vaak willen mensen heel graag starten, maar je moet eerst zelfonderzoek doen. Het is belangrijk dat de Kerk daar aandacht aan besteedt, vooral voor de uitdieping van dat proces.”

Geslaagd jaar

Het eerste jaar is zeer goed bevallen, laat de rector weten: de sfeer was goed en de deelnemers bleken bijzonder gemotiveerd. Bisschop Hans van den Hende heeft de organisatie dan ook op het hart gedrukt om het project voort te zetten.

Ook de deelnemers kijken terug op een geslaagd jaar. “Het traject heeft mij structuur gebracht”, laat een van hen weten op de website van het bisdom Rotterdam. “Structuur en rust om te ontdekken wat God van mij wil. Ik had een concrete vraag en heb in dit jaar een antwoord gekregen.”

‘Rendement’

Twee van de vier deelnemers hebben na het ‘Kom en zie-jaar’ besloten om zich als student aan te melden op het seminarie. Volgens Broeders draait het project echter niet om het ‘rendement’. “Het is belangrijk dat deelnemers zicht krijgen op hun levensweg: het seminarie vullen is niet het hoofddoel.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De aanmelding voor het volgende ‘Kom en zie-jaar’ is inmiddels geopend. De tweede editie zal nagenoeg hetzelfde zijn als de pilot. “Er is wel geëvalueerd, wat enkele aandachtspunten voor de volgende editie opleverde, zoals spreken over de eigen talenten”, aldus Broeders. “Maar de oorspronkelijke opzet werd positief gevonden.”

Zie hier voor meer informatie over het ‘Kom en zie-jaar’.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.