fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Provincie trekt ruim anderhalfmiljoen uit om abdij van Berne ‘bron van betekenis’ te laten blijven

Luuk van den Einden 13 juli 2023
image
De abdij van Berne in Heeswijk-Dinther krijgt van de Provinciale Staten van Brabant 1,7 miljoen euro subsidie voor werkzaamheden die het kloostercomplex gereed moeten maken voor de toekomst. Foto: Wikimedia Commons - WoutervD

De abdij van Berne is een “drager van de Brabantse identiteit” en krijgt daarom 1,7 miljoen euro subsidie van de provincie. Dat geld gaat naar aanpassingen die de abdij zowel bouwkundig als maatschappelijk klaar moeten maken voor de toekomst.

De 1,7 miljoen euro die de Provinciale Staten van Brabant aan de abdij van Berne hebben toegekend, zal onder meer gebruikt worden voor renovaties aan het kloostergebouw, de gracht en de boerderij op het kloosterterrein. In de komende jaren worden onder meer duurzaamheidsingrepen uitgevoerd in diverse gebouwen.

‘Bron van betekenis blijven’

“Berne wil ondanks de krimpende religieuze gemeenschap ook voor komende generaties een bron van betekenis blijven, met de verhalen die daarbij horen”, vertelt abt Denis Hendrickx op de website van de Konferentie voor Nederlandse Religieuzen (KNR). Daarom heeft de abdij de provincie in 2015 gevraagd om mee te denken over de toekomst van het kloostercomplex.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Die opdracht is met plezier aangenomen, zo legt Stijn Smeulders, gedeputeerde van Erfgoed, uit. “De abdij is een van de dragers van de Brabantse identiteit, die belangrijke periodes vertegenwoordigt uit de Brabantse religieuze geschiedenis”, vertelt hij aan de KNR. “Niet alleen dragen we bij aan de instandhouding van de gebouwen, maar leggen we tevens de basis voor een duurzame exploitatie van de abdij.”

Holie Hub

Een aantal panden van het nabij Heeswijk-Dinther gelegen kloostercomplex zullen volgens de plannen verkocht worden. Het Abdijhuis en het Neerhuis worden nu al gebruik door ‘Holie Hub’, een ontmoetingsplaats voor duurzame ondernemers.

https://www.kn.nl/donaties/

“Vanuit Holie Hub verbinden we mensen die de toekomst graag vorm willen geven”, vertelt Anne-Marie Rakhorst, voorzitter van een van de organisaties achter het initiatief, tegen de KNR. Met onder meer vergaderingen en lunches worden diverse partijen – zoals boeren, milieubewegingen en ondernemers – samengebracht om over een duurzame toekomst na te denken.

Het gedachtegoed van de norbertijnen die de abdij bewonen, past daar volgens Rakhorst goed bij: “Tegenstellingen zijn er genoeg. Wij staan voor contemplatie, niet voor polarisatie.”

Opknapbeurt

Volgens de nieuwe plannen wordt onder meer de zolder van het Abdijhuis gerenoveerd. Verder zullen er kantoorruimtes en werkplekken worden ingericht en krijgt ook het Neerhuis een nieuwe invulling en opknapbeurt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook abt Hendrickx is blij met het gebruik van het Abdijhuis door Holie Hub. “Berne wil voortdurend van betekenis zijn voor mensen, groepen en organisaties”, zegt hij. “De nieuwe bestemming van het Abdijhuis helpt ons daarbij.”