fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Roermondse kathedraal heeft nieuw gebrandschilderd raam

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 april 2023
image
Het achtste raam naar ontwerp van Diego Semprun Nicolas is hier nog ingepakt. Op Tweede Paasdag wordt het nieuwe gebrandschilderde raam in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond onthuld. Foto: Bisdom Roermond

Een achtste en laatste raam naar ontwerp van glaskunstenaar Diego Semprun Nicolas wordt op Tweede Paasdag onthuld in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond . Het heeft de Roermondse sacramentsprocessie als thema.

Qua kleur, vorm en iconografie sluit het raam aan bij de andere ramen die gemaakt werden door Diego Semprun Nicolas, de kleinzoon van de bekende laskunstenaar Joep Nicolas.

Voorsprekers en Oekraïners

Op het dertien meter hoge raam is de sacramenstprocessie afgebeeld die vanuit de Munsterkerk naar de Sint-Christoffelkathedraal trekt. De monstrans uit de Munsterkerk, die gemaakt werd van de sieraden die de Roermondse bevolking kort na de Tweede Wereldoorlog schonk, is ook duidelijk te zien.

In en om de processie staan mensen afgebeeld die aan de totstandkoming van de renovatie van de kathedraal hebben bijgedragen. Onder hen zijn de bisschoppen Wiertz en Smeets, de overleden architect Piet Mertens, plebaan-deken Theo Willemssen en het echtpaar Wijnands.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Opvallend hierbij zijn de Oekraïense vluchtelingen die een blauw-gele vlag met zich meedragen.

Zoals in alle ramen in het Sacramentskoor staan onderin drie voorsprekers afgebeeld. Hier zijn dat de heilige Juliana van Cornillon uit Luik (op wier initiatief Sacramentsdag een officieel feest werd), de heilige Arnold Janssen uit Steyl en de zalige Maria Tauscher uit Sittard, die in de Roermondse kathedraal werd zaligverklaard.

Geschenk

Het nieuwe raam is een geschenk van het echtpaar Wijnands-Ehlen. Jacques Wijnands zette zich zo’n twintig jaar in voor de renovatie van de kathedraal. Omdat het echtpaar voor het achtste raam geen sponsoren kon vinden, besloot het het raam zelf te bekostigen. Jacques Wijnands overleed vorig jaar. Het ontwerp heeft hij nog wel kunnen beoordelen.

https://www.kn.nl/donaties/