fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Snuffelen op het seminarie: Ariënsinstituut verwelkomt potentiële priesterstudenten in de Goede Week

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 maart 2023
image
Het Ariënsinstituut nodigt mannen uit om tijdens de Goede Week het programma met de priesterstudenten mee te leven. Foto: Ariënsinstituut

Op een laagdrempelige manier kennismaken met het seminarie in de tijd van het jaar dat veel katholieken toch al heel bewust bezig zijn met levensvragen. Voor rector Patrick Kuipers is de Goede Week bij uitstek geschikt voor de Meeleefdagen op het Ariënsinstituut.

“De Goede Week nodigt uit om te bezinnen op levensvragen en je levenspatroon. Dat alles in het licht van het lijden van Christus”, zegt Patrick Kuipers, rector van het Ariënsinstituut. Hij vindt het daarom niet vreemd dat de Utrechtse priesteropleiding juist in deze periode haar deuren opent voor mannen tussen de 17 en 40 jaar die onderzoeken of God hen tot het priesterschap roept.

Logisch

Nieuw is het niet, vertelt Kuipers. Naast informatie- en oriëntatiedagen doet de priesteropleiding dit al enkele jaren. “In de Goede Week hebben we, zo denken we, een aantrekkelijk programma. De liturgie wordt dan intens gevierd en we hebben bezinnende bijeenkomsten.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Voor de rector is het bijna logisch om dan potentiële kandidaten uit te nodigen. Zij leren dan “meteen het huis en de mensen kennen”.

Andere context

Het Paastriduüm (de periode van Witte Donderdag tot aan Pasen) is voor veel katholieken al een hoogtepunt in het jaar. “Het zijn voor veel katholieken tijden van bewustwording. De intensiteit zal dan ook niet nieuw zijn”, zo zegt Kuipers, ook al denkt hij dat het nog intenser in het huis beleefd wordt dan in parochies. “Wat het anders maakt, is de context van het seminarie en de verbondenheid met de aartsbisschop.”

Alle liturgische plechtigheden zullen namelijk samen met kardinaal Wim Eijk in de Catharinakathedraal in Utrecht plaatsvinden.

Eerste beeld

Of het een goed beeld van het seminarie geeft, weet Kuipers niet. Het is eerder een soort eerste kennismaking, wat rondsnuffelen. Er is tijd voor gebed, bezinning en ruimte voor persoonlijke gesprekken voor de mannen die zich oriënteren. Geïnteresseerden kunnen vervolgens nog eens terugkomen en deelnemen aan colleges en het alledaagse leven, vertelt de rector.

Storm loopt het vooralsnog niet. Tot nu toe hebben twee mensen interesse getoond.

https://www.kn.nl/donaties/