<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Vlaamse karmelieten organiseren kloosterstage voor ‘een bad in het kloosterleven’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 27 oktober 2023
image
De karmelieten van Brugge nodigen mannen met interesse in het kloosterleven uit om op stage te komen, om zo te proeven van dat leven. Foto: Youtube

Wie overweegt bij de Karmel in Vlaanderen in te treden, kan vanaf december drie maanden “een bad in het kloosterleven nemen”. De karmelieten in Brugge organiseren dan een kennismakingsprogramma ‘Come & See’ voor mannen tussen de 18 en 40 jaar, ook voor niet-Belgen.

Het is voor de tweede keer dat de Vlaamse karmelieten belangstellenden voor het kloosterleven laten proefdraaien. Twee jaar geleden waren er vijf deelnemers aan het programma, van wie er twee besloten door te zetten en recentelijk aan het noviciaat begonnen zijn.

Vrees wegnemen

“Er zijn geregeld mannen die voor het eerst in aanraking komen met de Karmel en zich tot de spiritualiteit voelen aangetrokken. Ze hebben dan het gevoel dat ze zich er eigenlijk wel thuis voelen, maar de stap naar het klooster is nog te groot”, vertelt de prior van de Karmel in Brugge, pater Martin Faingnaert.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het programma ‘Come & See’ is bedoeld om voor deze mannen de vrees wat weg te nemen en het zetten van een verdere stap te verkleinen. Tijdens een verblijf van drie maanden in het gastenverblijf van het klooster in Brugge krijgen ze de gelegenheid om hun roeping te ontdekken.

Gedurende die tijd komen er geen andere gasten, vertelt de prior. “De mannen komen in een hele rustige omgeving, zodat ze een spirituele ervaring opdoen.”

De deelnemers trekken veel samen op en leren samen de communiteit en het kloosterleven kennen. Naast deelname aan het dagelijkse ritme bezoeken ze ook steden, de karmelietessen of een conferentie. Als de groep niet te groot is, gaan de mannen mogelijk ook naar het Franse Lisieux, de geboorteplaats van de heilige Theresia van Lisieux.

“Ze krijgen de gelegenheid om de sfeer in het klooster te proeven en een bad in het kloosterleven te nemen.”

In contact met spiritualiteit

Na afloop van het programma gaan de deelnemers naar huis, waar ze twee maanden lang tijd voor onderscheiding krijgen. Wanneer ze besluiten om door te gaan, moeten ze een motivatiebrief schrijven. Hierna volgt een periode van vorming die postulaat of pre-noviciaat wordt genoemd. Die duurt al snel een half jaar tot een jaar. Dan pas begint het noviciaat.

image
Foto: Vlaamse karmel

Op dat punt zijn dus twee van de vorige deelnemers aangekomen. De andere drie deelnemers ontdekten tijdens ‘Come & See’ dat hun roeping niet in het klooster lag.

Dat is ook goed, vindt de prior. “Voor ons is het niet verloren. Ze zijn in contact gekomen met onze spiritualiteit en dat alleen al is een verrijking geweest. Wij zien het als onze taak om mensen aan te moedigen zich in spiritualiteit te verdiepen. We hopen natuurlijk dat er belangstelling zal zijn om bij de Karmel in te treden, maar dat is niet het belangrijkste doel van dit programma.”

Op “een grote toestroom” rekent de prior dan ook niet.

Talen en culturen

Opvallend is dat de twee vorige deelnemers die besloten voorlopig hun weg bij de karmel te volgen, allebei uit het buitenland komen (Nigeria en Vietnam). Samen met drie andere buitenlandse broeders hebben inmiddels vijf van de twintig broeders een andere moedertaal dan het Nederlands. De eerste buitenlandse deelnemer voor het programma ‘Come & See’ heeft zich inmiddels ook al aangemeld.

De nieuwkomers mogen aanvankelijk in het Engels communiceren, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat ze de Nederlandse taal goed zullen beheersen. Tijdens het postulaat, maar ook na het noviciaat worden de mannen ondergedompeld in een “Nederlands taalbad”, vertelt de prior.

image
Foto: Vlaamse karmel

Er zijn enkele broeders die geen Engels kunnen en waarmee ook gecommuniceerd moet worden. Daarbij zullen de nieuwe karmelieten op den duur ook dienstbaar moeten zijn aan de Kerk in Vlaanderen en Nederland, zo legt hij uit.

Transformatie

De komst van de buitenlanders brengt heel wat bij de karmelieten teweeg. “Op dit moment maken we een transformatie van de gemeenschap zelf mee. Verschillende talen en culturen zijn een verrijking, maar vragen ook om grote aanpassingen.”

De Vlaamse broeders worden geconfronteerd met nieuwkomers die andere eetgewoontes hebben en anders omgaan met oversten en gehoorzaamheid. “Het is belangrijk dat iedere medebroeder zichzelf kan worden, groeit in geloof en naastenliefde en uiteindelijk een gelukkige karmeliet mag worden. We moeten elkaar leren kennen om te weten hoe we met elkaar om moeten gaan. Uiteindelijk zullen we samen moeten kunnen leven in respect voor ieders eigenheid en vrijheid.”

Meer informatie is op de website van de karmelieten te vinden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.