<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Vluchtelingenproject Youth for Peace wint Utrechtse prijs

Luuk van den Einden 14 november 2023
image
Youth for peace, de jongerenafdeling van Sant'Egidio, won vorige week de 'Mantel van Sint Maarten' voor een project dat minderjarige vluchtelingen en Utrechtse jongeren elkaar laat ontmoeten. Foto: Gemeenschap van Sant'Egidio

Youth for peace, de jongerentak van de Gemeenschap van Sant’Egidio, heeft in Utrecht de ‘Mantel van Sint Maarten’ gewonnen. De jongeren kregen die kerkelijke prijs voor hun werk met alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Ieder jaar reiken verschillende Utrechtse kerkgenootschappen de ‘Mantel van Sint Maarten’ uit. Impactvolle initiatieven en projecten die zijn gericht op kwetsbare stadsbewoners komen in aanmerking voor de stimuleringsprijs. Dit jaar dongen zeventien projecten mee.

‘Bijzonder en impactvol’

Op 10 november mocht Youth for peace, de jongerentak van de gemeenschap van Sant’Egidio, de eerste prijs in ontvangst nemen. In Utrecht hebben de Sant’Egidio-jongeren een project waarbij ze iedere maand minderjarige alleenstaande vluchtelingen ontmoeten om samen te eten en voor gezelligheid.

“Het project is van grote betekenis en geeft hoop voor de toekomst, juist omdat het zich richt op de jonge generatie.”
- Uit het juryrapport

Eline Veldman, de begeleider van het project, laat op de website van Sant’Egidio weten verrast te zijn door het besluit van de jury. “Het is mooi dat ze zien hoe bijzonder en impactvol onze ontmoetingen met de vluchtelingen zijn. Dat zij ons initiatief hebben gekozen, voelt bemoedigend en geeft ons nog meer energie om ons te blijven inzetten.”

Acceptatie verbeteren

De deelnemers aan het project ondernemen allerlei activiteiten met hun leeftijdsgenoten uit andere landen: bijvoorbeeld voetballen, koken en spelletjes doen, maar ook samen Kerstmis vieren en de iftarmaaltijd (de maaltijd die moslims tijdens de ramadan direct na zonsondergang gebruiken) delen.

Foto's: Gemeenschap van Sant'Egidio

Het project van Youth for peace helpt ook om de acceptatie van de minderjarige asielzoekers in Utrecht te verbeteren. “Met dit initiatief willen we laten zien dat het ook mogelijk is om deze jonge mensen met een open houding tegemoet te treden en hoop te bieden”, vertellen de initiatiefnemers.

Juryrapport

De hoofdprijs bestond, naast een oorkonde, uit 2.500 euro. Dat geld kan gebruikt worden om het initiatief een extra impuls te geven.

Volgens het juryrapport is het project van Youth for peace er een met een kleine omvang, maar een groot effect. Met name de “gelijkwaardigheid in ontmoetingen en activiteiten” wordt gewaardeerd. “Het project is van grote betekenis en geeft hoop voor de toekomst, juist omdat het zich richt op de jonge generatie”, staat in het rapport.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De tweede prijs van de ‘Mantel van Sint Maarten’ ging naar Silomaatjes, een project dat ex-gedetineerden helpt opnieuw een plek in de samenleving te vinden. Warme Woensdag veroverde de derde plaats. Binnen dit nieuwe initiatief wordt wekelijks een kerk opengesteld waar mensen de kou kunnen ontlopen en zich kunnen ontspannen of juist mensen kunnen ontmoeten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.