<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Manilla’s klokken luiden tegen Dutertes ‘oorlog tegen drugs’

KN Redactie 14 september 2017
image
Protesten na de dood van scholier Kian (CNS photo/Dondi Tawatao, Reuters)

Ook de kerkklokken van het Filipijnse aartsbisdom Manilla zullen vanaf 14 september ’s nachts luiden uit protest tegen de duizenden doden als gevolg van de ‘oorlog tegen drugs’.

De Filipijnse bisschoppen protesteren steeds nadrukkelijker tegen de onophoudelijke moorden op vermeende drugscriminelen door politiemensen en burgerwachten. Vooral armen zijn daarvan het slachtoffer.

Ontoelaatbaar

“Met pijn en afschuw blijven we dagelijks nieuws horen over de moorden in het hele land”, aldus kardinaal Tagle, tevens één van de naaste adviseurs van paus Franciscus. “Wij kunnen niet toestaan dat het vernietigen van levens normaal wordt. Wij kunnen niet het land besturen door te moorden. Wij kunnen geen humane en behoorlijke Filipijnse cultuur bevorderen door te doden.”

Recht in eigen hand

Nadat president Rodrigo Duterte in juni 2016 aan de macht kwam, heeft hij justitie opdracht gegeven het “drugsprobleem” te elimineren. Politieagenten worden geacht drugscriminelen en -gebruikers te doden.
Duterte maakte zijn reputatie als gevreesd drugsbestrijder tot inzet van zijn verkiezingscampagne en moedigde de burgers aan het recht in eigen hand te nemen.
Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er sindsdien meer dan 7.000 mensen vermoord. Lokale nieuwsbronnen schatten het totaal aantal doden tussen de 10.000 en 13.000.

Op zoek naar oplossingen

In zijn brief schrijft Tagle eind augustus samen met andere bisschoppen een ontmoetingen te hebben gehad met hoge ambtenaren, politiemensen, mensenrechtenfunctionarissen, jongerenorganisaties en nabestaanden van slachtoffers om naar oplossingen te zoeken van de drugsproblematiek.

Meer solidariteit nodig

Na de ontmoeting met nabestaanden riep de kardinaal de gelovigen op tot “nog meer solidariteit met degenen die zijn vermoord en hun families empathie en geestelijke steun te geven”. Met zijn besluit de klokken te gaan luiden sluit hij zich aan bij andere bisdommen die al eerder tot het luidend protest waren overgegaan.

Even stilstaan

Hij vraagt de gelovigen telkens wanneer ze de klokken horen luiden te stoppen waar ze mee bezig zijn en een weesgegroet, onzevader of psalm 130 te bidden, een boetepsalm die onder meer bezingt dat de Heer “steeds barmhartig” is, “zijn genade onbeperkt”.

Vermoorde scholier

Hoewel de bisschoppen het geweld herhaaldelijk hebben veroordeeld bleef de president ongekend populair. Maar sinds de moord op de 17-jarige scholier Kian Loyd Delos Santos op 17 augustus is er sprake van groeiende onvrede over Dutertes ‘oorlog tegen drugs’. Op beelden van bewakingscamera’s is te zien hoe Kian door waarschijnlijk agenten in burger wordt weggesleept. Kort daarop werd hij dood gevonden met kogels door het hoofd geschoten.

 Onderzoek

De dood van de middelbare scholier bracht de Senaat ertoe een onderzoek te doen naar de anti-drugsoperaties. Daaruit bleek dat kort daarop nog twee tieners waren vermoord. Dat leidde tot een dramatische oproep van de Filipijnse bisschoppen om onmiddellijk een einde te maken aan het moorden en massale straatprotesten. (KN/CNS)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.