<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mariavereniging vraagt paus om publieke erkenning titel ‘Maria Medeverlosseres’

KN Redactie 30 januari 2017
image
(Foto: Flickr. com - CCBY William Murphy)

De Internationale Mariale Vereniging heeft paus Franciscus gevraagd om publieke erkenning van de titel van Maria “Medeverlosseres met Jezus de Verlosser”.

Volgens Catholic News Agency diende de theologische commissie van de vereniging daartoe eerder deze maand een document van tien pagina’s in bij de paus. Het document is verstuurd in het jaar dat de Kerk herdenkt dat honderd jaar geleden Maria in het Portugese Fatima verscheen aan drie herderskinderen.

‘Volle waarheid en liefde’

De Mariale Vereniging is een groep van meer dan honderd theologen, bisschoppen, priesters, religieuzen en lekenleiders uit meer dan twintig landen en is toegewijd aan de “volle waarheid en liefde van Maria, Moeder van Jezus”.

‘Maria’s rol als geestelijke moeder’

Als het verzoek instemming vindt, geeft dat de gelovigen volgens dr. Robert Fastiggi verdere helderheid over Maria’s unieke rol in de samenwerking met Christus in het verlossingswerk. Fastiggi is professor mariologie aan het Heilig Hart-seminarie in Detroit.

“Ik denk dat veel mensen de verspreiding van kwaad in de wereld voelen en het belang zien van het belichten van Maria’s rol als geestelijke moeder”, aldus Fastiggi.

“Een pauselijke verklaring over mariale medeverlossing zou ons begrip verdiepen van Maria’s rol als de nieuwe Eva die samenwerkt met haar Zoon, de nieuwe Adam, ‘in het teruggeven van bovennatuurlijk leven aan de zielen’”, verwees hij naar het document Lumen Gentium van het Tweede Vaticaans Concilie.

Litanieën uit tiende eeuw

De titel ‘Medeverlosseres’ wordt voor het eerst aangetoffen in de tiende eeuw, in enkele Maria-litanieën, waar gesproken wordt over Maria als Verlosseres. Ze is een ontwikkeling van het idee van Maria als de nieuwe Eva, een titel die zij al sinds de tweede eeuw draagt.

Het voorvoegsel ‘Mede-’ werd in de vijftiende eeuw toegevoegd om op te helderen dat Maria niet de verlosser was, maar iemand die op een unieke manier aan het verlossingswerk deelnam.

‘Nooit op voet van gelijkheid met Jezus’

“De titel Medeverlosseres plaatst Maria nooit op voet van gelijkheid met Jezus Christus, de enige goddelijke Verlosser, aangezien dat doen zowel ketterij als blasfemie zou vormen”, schrijft de Mariale Vereniging in een persbericht.

“De titel Medeverlosseres is betekenisloos zonder Jezus de Verlosser, en richt zich in zichzelf op het kruis van Jezus Christus. Maria Medeverlosseres verkondigt aan de wereld dat lijden verlossend is als het wordt verenigd met het lijden van Christus.” (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.