fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Markante emeritus-pastoor Louis Berger (82) overleden

KN Redactie 11 juli 2017
image
Emeritus-pastoor Louis Berger op een archieffoto uit 2013 toen hij de Gerard Reve tentoonstelling in Amsterdam opende met een zegen. (Screenshot YouTube Radio Amsterdam FM)

In zijn woonplaats Den Haag is vrijdag 7 juli na een ziekbed, gesterkt door het Sacrament der zieken,  emeritus-pastoor Louis Berger op 82-jarige leeftijd overleden. 

Dat meldt de website van de Haagse parochie De Vier Evangelisten, waarvan Berger circa twintig jaar pastoor is geweest.

‘Polariseren? Zálig’

Louis Berger was een markante priester die onder meer bevriend was met wijlen Pim Fortuyn. De politicus en de priester hadden elkaar leren kennen bij het tv-programma Businessclass van Harry Mens. Volgens Berger hadden Fortuyn en hij goede en lange gesprekken over onder meer de politiek, het geloof en de kunsten. “Ik was een sparring partner voor hem. We voerden grote debatten. De vonken sloegen er vanaf. Mensen zeggen: die Berger en Fortuyn hebben iets gemeen. Blijkbaar hebben we dezelfde manier van optreden. Of ik ook zo van polariseren houd? Zálig”, zei Berger in een interview met NRC Handelsblad in 2002, kort na het overlijden van zijn goede vriend Fortuyn.

TROS TV-show

Verder is Berger meermaals geïnterviewd door Ivo Niehe van de TROS TV-show. De laatste keer was in 2016 toen Niehe met Berger terugblikte op een eerder in de TV-show uitgezonden interview, in het kader van het 35-jarig bestaan van het tv-programma.

Berger sprak met Niehe onder meer over zijn priesterroeping waaraan hij op latere leeftijd gehoor gaf, nadat zijn huwelijk door de kerkelijke rechtbank nietig was verklaard. Berger was de vijftig gepasseerd toen hij priester werd gewijd. Hij is ruim 27 jaar priester geweest.

In december 2014 vierde Berger zijn 25-jarig priesterjubileum met onder meer een heilige Mis waarbij ook de emeritus-bisschop van Rotterdam, mgr. Philippe Bär, aanwezig was, door wie Berger tot priester was gewijd.

Afscheid

In de ‘thuiskerk’ van emeritus-pastoor Berger, de pastoor van Ars kerk (Aaltje Noordewierstraat 6), kan tot en met vrijdag dagelijks van 19.00-20.00 uur afscheid worden genomen van hem.

Vrijdagavond zal er tijdens een avondwake voor hem worden gebeden. De uitvaartmis is zaterdag om 11.00 uur in de Antonius Abt kerk (Scheveningseweg). Aansluitend vindt de begrafenis in besloten kring plaats op de Sint Petrus’ Banden-begraafplaats.