<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Marokkaanse christenen vragen paus om hulp

KN Redactie 19 maart 2019
image
Katholieken in gebed in de Sint-Petruskathedraal in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Het land telt 23.000 katholieken, verdeeld over twee bisdommen. CNS Photo - Rafael Marchante, Reuters

Een organisatie van Marokkaanse christenen heeft paus Franciscus in een open brief gevraagd om ingrijpen van de Heilige Stoel met betrekking tot de godsdienstvrijheid in hun land, meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides. De paus bezoekt Marokko op 30 en 31 maart.

Het overgrote deel van de 33,6 miljoen inwoners van Marokko is soennitisch moslim. 1,1%, ongeveer 380.000 mensen, is christen, van wie de meesten tot de evangelicale stroming behoren. Het aantal gedoopte katholieken in Marokko bedraagt volgens het Vaticaans jaarboek 23.000.

Vervolging van christenen

In de door de krant Al Massae gepubliceerde open brief maakt het Comité van Marokkaanse Christenen melding van enkele “schendingen van de godsdienstvrijheid van christenen”. Marokkaanse veiligheidsdiensten spelen volgens het comité “een belangrijke rol in de vervolging van christenen” door arrestaties die hun rechten schenden.

Het comité stelt dat bepaalde Marokkaanse autoriteiten mensen hebben “gearresteerd en mishandeld vanwege het verkondigen van hun godsdienst of deelname aan gebedsdiensten in schuilkerken”. Deze mensen zouden zijn “gemarteld en beledigd” en hun identiteitsbewijzen zouden in beslag zijn genomen en in sommige gevallen verdwenen zijn, “vanwege het verkondigen van hun godsdienst of deelname aan gebeden in clandestiene kerken. Bovendien hebben Marokkaanse autoriteiten honderden buitenlanders uitgewezen op beschuldiging van ‘proselitisme’”.

Koning probeert Marokko tolerant te maken

Het comité spreekt zijn steun uit voor enkele niet door de overheid erkende mensenrechtenorganisaties die het opnemen voor religieuze minderheden in het land. Tegelijk erkent het dat de Marokkaanse koning, Mohammed VI, probeert van Marokko “een tolerant land te maken”. Er zijn echter “nog altijd veel Marokkaanse officials die christenen discrimineren”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.