<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mars voor het Leven Berlijn: ‘Kom op voor een beschaving van de liefde’

KN Redactie 25 september 2019
image
Deelnemers aan de Berlijnse Mars voor het Leven, die volgens de organisatie afgelopen zaterdag ruim achtduizend mensen trok. Foto: Mark Bijvoet

In de Duitse hoofdstad Berlijn is zaterdag voor de vijftiende keer een Mars voor het Leven gehouden. Volgens de organisatie namen meer dan achtduizend mensen deel – een record, zo schrijft Die Tagespost.

De Mars draaide dit jaar onder meer om plannen van enkele politieke partijen om het wetboek van strafrecht aan te passen. Dat zou de weg vrijmaken naar een verdere liberalisering van abortus.

Paus Franciscus verzekerde de deelnemers aan de Mars in een boodschap van zijn nabijheid.

Hondderdduizend abortussen – een ‘ongehoord schandaal’

Onder die deelnemers was ook de bisschop van Passau, Stefan Oster. Hij wees er volgens Die Tagespost op dat in Duitsland meer dan honderdduizend abortussen per jaar worden uitgevoerd. Dat dit gebeurt in een van de rijkste landen ter wereld, is een “ongehoord schandaal”, aldus de bisschop.

Oster waarschuwde voor een politieke instrumentalisering van de Mars. Die dreigt op de linker- en op de rechterflank van het politieke spectrum, zei hij.

Ongeboren kinderen met syndroom van Down

Op de linkerflank wijzen mensen er volgens hem graag op dat het verkeerd is om mensen af te wijzen omdat zij tot een bepaalde groep behoren, “enkel omdat zij bijvoorbeeld buitenlanders zijn of vluchtelingen of gehandicapten of mensen die op hetzelfde geslacht vallen”.

Dat klopt, vervolgde de bisschop: ieder mens bezit een onvervreemdbare waardigheid. En dus zou politiek links zich ook moeten inzetten voor de bescherming van bijvoorbeeld ongeboren kinderen met het syndroom van Down, aldus Oster.

Ongeboren kinderen met een beperking zijn tegenwoordig “de meest met de dood bedreigde groep mensen”, zei de bisschop. In Duitsland wordt naar schatting 90% van de ongeboren kinderen bij wie Down wordt vastgesteld, geaborteerd. Een percentage dat volgens Oster alleen nog maar hoger zal worden, als prenatale testen uit het ziekenfonds vergoed zouden worden.

‘Ook voor bescherming andere gemarginaliseerden zijn’

Ook op de rechterflank dreigt instrumentalisering van de pro-life zaak, ging hij verder. “Wie voor de bescherming van het leven van begin tot einde is, moet consequent ook voor de bescherming van de andere gemarginaliseerden zijn, bijvoorbeeld de armen, mensen die op de vlucht zijn, de mensen, die in de Middellandse Zee dreigen te verdrinken. Er bestaat geen consequente instelling vóór de waardigheid van de mens, die de ene zwakke wil beschermen en de andere weg wil hebben.”

‘Beschaving van de liefde’

Naast Oster sprak onder meer ook voormalig CSU-Bondsdaglid Norbert Geis. Hij riep de aanwezigen volgens Die Tagespost op alles te doen om “de bescherming van de mens van begin af aan te garanderen”.

Hij herhaalde de woorden van paus Johannes Paulus II, toen hij de deelnemers opriep op te komen voor een “beschaving van de liefde” die alle mensen omvat, ook degenen die niet voor zichzelf kunnen opkomen.

Een Mis voor de Rijksdag

De Mars vertrok van het terrein voor de Rijksdag, het Duitse parlement. Daar werd na afloop ook in de open lucht een heilige Mis gevierd.

Een impressie van de Berlijnse Mars voor het Leven (klik op de pijltjes voor meer beeld – foto’s: Mark Bijvoet):

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.