fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Massale opkomst bij Argentijnse mars voor het leven

KN Redactie 28 maart 2018
image
De demonstratie in Buenos Aires (Foto: www.facebook.com/masvidaoficial)

In de Argentinië gingen zondag twee miljoen burgers de straat op om te protesteren tegen een wetsvoorstel waarmee abortus verder geliberaliseerd kan worden. Het evenement is massaal bijgewoond door jongeren.

De demonstratie trok in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires honderdduizenden deelnemers, waaronder veel gezinnen en jongeren. In totaal gingen twee miljoen mensen in meer dan 200 steden de straat op, meldt organisatie Mas Vida, die het evenement organiseerde.

‘Nieuwe pro-life generatie’

De organisatoren spreken over een “nieuwe pro-life generatie”, waar vooral jongeren het voortouw nemen. Het ging om een “verbazingwekkende hoeveelheid jongeren”, bevestigde Ayelén Alancay van Mas Vida. Na Pasen behandelt het Argentijnse parlement een wetsvoorstel waarmee abortus kan worden uitgebreid. Tot op heden mogen vrouwen alleen abortus plegen bij levensbedreigende situaties, of in geval van verkrachting.

Ook enkele bisschoppen namen deel aan de massademonstratie. Zij voelen zich gesteund door de woorden van paus Franciscus, die in een brief gericht aan de Argentijnen opriep om “zenders van het goede en van schoonheid” te zijn en een bijdrage te leveren “aan de bescherming van het leven en gerechtigheid”. De paus schreef de brief van 16 maart als reactie op de vele felicitaties voor zijn vijfjarig pausjubileum.

Chili

In buurland Chili vonden ook demonstraties plaats ter bescherming van het ongeboren leven. In hoofdstad Santiago gingen zwangere moeders de straat op ter gelegenheid van de ‘Dag van het ongeboren kind’. De demonstratie vond vorige week donderdag plaats tegenover het presidentieel paleis. Het Chileense parlement nam in 2017 een wet aan die abortus in bepaalde gevallen mogelijk maakt.

Met de actie willen de vrouwen duidelijk maken dat het nog steeds noodzakelijk is om “dag en nacht met meer inzet door te gaan om er te zijn voor vrouwen op cruciale momenten”, zei Veronica Hoffman van de Chile United, dat de demonstratie organiseerde.

“Wanneer je vrouwen emotionele steun biedt, hen verwelkomt en hen begeleidt, besluiten zij vaak om hun zwangerschap door te zetten”, aldus Hoffman. “Wij roepen op om dergelijke programma’s in het hele land te steunen.” (KN/ACI)