fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Meer dan 200 Iraakse christenen naar WJD

KN Redactie 18 juli 2016
image
Onder de jongeren die vanaf 26 juli deelnemen aan de WJD in Krakau, zijn ook ruim tweehonderd jongeren uit Irak (Foto: AP)

Onder de meer dan tweehonderd jonge Iraakse christenen die eind deze maand deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Krakau, is ook een groep vluchtelingen uit Iraaks-Koerdistan.

In Krakau zal een aantal Iraakse jongeren het Onzevader in het Aramees, de taal van Jezus, bidden in aanwezigheid van paus Franciscus. Dat gebeurt tijdens de Kruisweg, die bij elke editie van de Wereldjongerendagen plaatsvindt op vrijdagavond.

“Dat zal een belangrijk moment voor ons allemaal zijn”, zei de Chaldeeuws katholieke bisschop Basel Silm Yaldo tegen de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

Vluchtelingen

De bisschop van Bagdad zal de groep jongeren uit Irak begeleiden naar Polen, samen met de aartsbisschop van Erbil, Bashar Warda, tien jonge priesters en zeven zusters.

De meeste Iraakse deelnemers aan de WJD zijn afkomstig uit Bagdad, Kirkuk en Erbil. Tot de groep uit Erbil behoort ook een aantal vluchtelingen die voor het geweld van IS wegvluchtten uit Iraaks-Koerdistan.

Nederlandse fietsers

De Wereldjongerendagen zullen van 26 t/m 31 juli plaatsvinden in Krakau. Vanuit Nederland nemen zo’n negenhonderd jongeren deel en vanuit Vlaanderen ruim driehonderd.

Een van de Nederlandse groepen is per fiets onderweg naar Krakau en vraagt met hun bijzondere fietstocht speciaal aandacht voor de vervolgde christenen in Irak. Op de WJD hopen de elf Nederlandse fietsers de groep uit Irak te kunnen ontmoeten.

Lees meer over de fietstocht naar Krakau en de sponsoractie voor Iraakse christenen in nummer 28 van Katholiek Nieuwsblad. (KN/PAP)