fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mexico: ‘Journalisten en priesters hebben hoogste moordrisico’

KN Redactie 30 maart 2017
image
Een van de drie vermoorde journalisten, Miroslava Breach (Foto: AP)

Journalisten en priesters vormen in Mexico de beroepsgroepen met het hoogste risico vermoord te worden.

De moorden zijn geen geïsoleerde gevallen, aldus de bisschop. Bovendien staan journalisten bloot aan constante bedreiging en intimidatie, aldus de bisschop zondag tijdens een persconferentie.

Gevaarlijk werk

Journalisten moeten zich laten leiden door de waarheid, mogen alleen grondig onderzochte informatie verspreiden en mogen niemand belasteren, zei Arizmendi. Omdat ze daarbij vaak op bepaalde “belangen” stuiten betekent dit gevaarlijk werk in Mexico. Dat geldt voor journalisten, priesters en bisschoppen, zei hij.
Toch moeten zij zich laten leiden door de waarheid en de rechtvaardigheid. Dat is men verschuldigd tegenover het volk. De bisschop haalde scherp uit naar de straffeloosheid in zijn land.

Vrijheid van meningsuiting

Zondag werd in de kathedraal van Mexico-Stad gebeden voor de vermoorde journalisten Ricardo Monlui Ruiz, Cecilio Pineda en Miroslava Breach. Kardinaal Norberto Rivera Carrera deed de uitvaart, waarin hij ook bad “voor alle communicatiewerkers van het land”. Ook werd er gebeden voor de bisschop van Cuernavaca, Ramon Castro, die herhaaldelijk wordt bedreigd. Het is noodzakelijk dat de vrijheid van meningsuiting in Mexico niet wordt gesmoord, aldus de kardinaal.

Lof voor bedreigde bisschop

De krant La Jornada stak zondag uitgebreid de loftrompet op bisschop Ramon Castro. De krant was de werkgever van de vermoorde journaliste Miroslava Breach. De bisschop staat aan de zijde van zijn gelovigen en is niet bang om openlijk het hoofd te bieden aan de drugsmaffia en de regering van de staat Morelos, aldus de krant.

Gevaarlijkste deelstaat

Bisschop Ramon Castro, sinds 2013 bisschop van Cuernavaca, was de initiatiefnemer van een mars voor vrede, waaraan in 2015 meer dan 20.000 mensen deelnamen. In 2016 droeg hij aanzienlijk bij aan de oprichting van een brede beweging die opriep tot het aftreden van de gouverneur van Morelos. Morelos geldt door het hoge aantal moorden momenteel als de gevaarlijkste deelstaat van Mexico. Afgelopen zondag werd een massagraf ontdekt met 49 niet-geïdentificeerde stoffelijke overschotten. Eerder werden vergelijkbare ontdekkingen gedaan. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.