fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. De Jong naar synode: ‘Zal statement Mutsaerts ondersteunen’

KN Redactie 25 september 2018
image

Mgr. Everard de Jong wil tijdens de jongerensynode in Rome “het statement van mgr. Mutsaerts ondersteunen”.

Mutsaerts, die jongerenbisschop is en aanvankelijk was afgevaardigd door de Nederlandse bisschoppen, meldde onlangs van deelname af te zien. Hij heeft de paus laten weten “dat hij het nu niet de juiste tijd vindt om een synode over jongeren te houden, gezien de onderzoeken en het nieuws over seksueel misbruik die in onder meer Amerika naar buiten zijn gebracht”, aldus een verklaring op rkkerk.nl.

‘Belang veilige omgeving’

Zijn vervanger zegt tegen KN: “Ik heb vier minuten spreektijd. Waarschijnlijk zal ik beginnen met iets te zeggen over het belang van een veilige omgeving, om het statement van mgr. Mutsaerts te ondersteunen.”

Roeping onderscheiden

Verder wil hij ingaan op “hoe we jongeren kunnen leren om hun roeping te kunnen leren onderscheiden. Je kunt jongeren bijvoorbeeld uitleggen dat het even prettig is om een ridderverhaal te lezen als een heilige leven-verhaal. Maar hoe voel je je nadat het verhaal uit is? Misschien voelt het veel prettiger, vrediger als je in het leven van een heilige bent gedoken. Als we jongeren de kans geven om Jezus te ontmoeten en het Evangelie te ontdekken, zullen ze later misschien zelf ook op zoek gaan naar Jezus. Omdat ze begrepen dat het een positieve ervaring was om Hem te leren kennen”.

‘Authentiek en betrouwbaar opstellen’

De opdracht om jongeren naar God te brengen is volgens mgr. De Jong niet gemakkelijk. “Tienergroepjes gaan vaak na twee tot drie jaar ter ziele. We moeten ons authentiek en betrouwbaar opstellen naar jongeren. Lang zijn we sprakeloos geweest; hebben we als katholieken niet expliciet over God en de sacramenten gesproken. Zodoende weten de jongeren hier ook weinig tot niks over. Maar ik heb mijn tekst nog niet helemaal uitgeschreven, en ik heb maar vier minuten spreektijd. Dus of ik dat allemaal aan de orde kan stellen, betwijfel ik.”