<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Mutsaerts toch niet naar jongerensynode: ‘Niet het juiste moment’

KN Redactie 19 september 2018
image
Mgr. Rob Mutsaerts, hulpbisschop van het bisdom Den Bosch. (Foto: KN-Jan Peeters)

Jongerenbisschop Rob Mutsaerts heeft besloten niet deel te nemen aan de jongerensynode, die tussen 3 en 28 oktober in het Vaticaan plaats zal vinden. Hulpbisschop Everard De Jong van Roermond vervangt hem.

Mutsaerts was namens de Nederlandse bisschoppenconferentie afgevaardigde voor de Bisschoppensynode over ‘Jongeren, geloof en de onderscheiding van de roeping’ in Rome. Volgens een verklaring op rkkerk.nl heeft de Bossche hulpbisschop “in het licht van recente gebeurtenissen in de wereldkerk” besloten niet deel te nemen.

‘Niet de juiste tijd’

“De hulpbisschop van bisdom Den Bosch heeft aan paus Franciscus laten weten dat hij het nu niet de juiste tijd vindt om een synode over jongeren te houden, gezien de onderzoeken en het nieuws over seksueel misbruik die in onder meer Amerika naar buiten zijn gebracht. Hij kiest er daarom voor niet deel te nemen”, aldus de verklaring.

“De Nederlandse bisschoppenconferentie respecteert zijn keuze en onderstreept nogmaals het belang van concrete maatregelen voor een veilige Kerk voor kinderen en jongeren. Zij ziet de komende synode echter als een kans en een gelegenheid om dit aan te kaarten in de context van het thema en daar met bisschoppen uit alle landen van de wereld over te spreken. Mgr. De Jong heeft ingestemd om als gekozen vervanger van mgr. Mutsaerts aan de synode deel te nemen”, aldus de verklaring van de Nederlandse bisschoppen.

Deelname

In juli bevestigde het secretariaat van de bisschoppensynode in Rome de deelname van Mutsaerts aan de jongerensynode. In het voorjaar van 2017 was hij al gekozen als afgevaardigde door de Nederlandse bisschoppen. Als vervanger in het geval van verhindering, werd toen mgr. De Jong aangesteld.

Mutsaerts, die binnen de Nederlandse bisschoppenconferentie referent is voor jeugd en jongeren, wilde desgevraagd niet verder ingaan op zijn besluit. Hij verwijst naar wat gecommuniceerd is via de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Mgr. Chaput

Eerder deze maand vroeg de Amerikaanse aartsbisschop Charles Chaput van Philadelphia de paus in een brief om de komende jongerensynode af te lasten omdat de bisschoppen “absoluut geen geloofwaardigheid” meer bezitten om over het onderwerp te spreken, zo meldde CNS. In plaats daarvan zou er een synode over “het leven van bisschoppen” moeten komen, aldus Chaput.