fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Punt over de toekomst van de katholieke Kerk in Nederland: ‘we zullen Gods wonderen zien’

KN Redactie 3 november 2017
image
Mgr. Jos Punt. (Foto: Ramon Mangold)

Mgr. Jos Punt, bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam, spreekt in Katholiek Nieuwsblad van vrijdag 3 november over zijn visie op de toekomst van de katholieke Kerk in Nederland.

Als hoopvol teken ziet hij “een brede laag mensen die leegte ervaart, die zoekt naar zingeving”. Op die groep moeten we ons volgens mgr. Punt als Kerk richten. “Niet met PR-campagnes, maar van persoon tot persoon.”

Op zoekers richten

Parochiestructuren zijn volgens de bisschop nog te veel geënt op “het homogene massachristendom, dat allang niet meer bestaat. Het aantal mensen dat zoekende is, is groot. De parochiële vieringen zijn echter niet bedoeld voor zoekers.”

Mgr. Punt pleit met nadruk voor “catechetische en meditatieve bijeenkomsten, in het kerkgebouw of daarbuiten” die op deze zoekers zijn gericht. “Veel parochies nemen hier al initiatieven. En ik zie dat sommige grotere stedelijke kerken zich ontwikkelen tot centrale plaatsen waar mensen een geestelijk thuis vinden.”

‘Wees creatief’

Hij daagt met name parochiepriesters uit. “Nu er veel minder dopen, huwelijken en uitvaarten zijn, geeft dat een priester de gelegenheid andere dingen te doen waar hij goed in is en waar z’n hart ligt. Wees creatief.”

Hij geeft toe dat zo’n oproep ontbreekt in de beleidsnota’s en in zijn seminarie. “De vorming van onze priesters is soms nog te veel gericht op oude structuren, terwijl we leven in een andere wereld. Maar we zijn bezig met veranderingen.”

Niet de buitenkant

“We worden” volgens de bisschop van Haarlem-Amsterdam “zo vaak vastgehouden aan de buitenkant, door materiële en personele kwesties, gebouwen, ruzies… We moeten ervoor waken niet te verdrinken in de buitenkant. Dat geldt voor parochies, maar ook voor bisdom en kerkprovincie. We moeten de tijd nemen om na te gaan: wat zijn de tekenen van onze tijd? Wat wil de Heer dat we doen? Waar is Hij mee bezig?”

‘Door strijd en stormen’

Mgr. Punt concludeert: “Ik ben ervan overtuigd dat God bezig is Kerk en wereld te zuiveren om een nieuwe toekomst mogelijk te maken. Dit tijdperk is voorbij, een nieuw gaat komen. We zullen nog door veel strijd en stormen heen moeten, maar uiteindelijk zullen we Gods wonderen zien.”


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21