fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Van Looy: ‘Verwacht niet dat paus mij vraagt nog aan te blijven’

KN Redactie 29 september 2018
image
Mgr. Luc Van Looy signeert zijn nieuwe boek, dat vrijdag bij gelegenheid van zijn 77e verjaardag werd gepresenteerd. (Foto: Frank Bahnmuller)

Omdat zijn twee extra jaren als bisschop van Gent sinds vrijdag, toen hij 77 werd, voorbij zijn, heeft mgr. Luc Van Looy paus Franciscus opnieuw aangeschreven. Wellicht komt er nu een opvolger. Maar Van Looy blijft in elk geval voorzitter van Caritas Europa en de paus nodigde hem ook uit voor de jongerensynode.

Twee jaar geleden bood de bisschop van Gent zoals het kerkelijke recht het voorschrijft op zijn 75e verjaardag zijn ontslag aan de paus aan. Maar Franciscus verlengde zijn mandaat uitdrukkelijk met twee jaar.

Nu die twee jaar voorbij zijn, legde de bisschop zijn lot opnieuw in handen van de paus. “Een verlenging telkens weer herhalen, dat zou alvast niet mijn werkwijze zijn”, zegt mgr. Van Looy. “Indien de paus mij nogmaals vraagt om toch nog een paar jaar voort te doen, zal ik vragen waarom. Maar ik verwacht niet dat dit zal gebeuren.”

Missionaire kerk

Mgr. Van Looy heeft in Gent – zijn eigen achtergrond als salesiaan en missionaris in Korea indachtig – altijd de kaart getrokken van “een missionaire Kerk: een Kerk die naar buiten trekt, de armen en de vluchtelingen tegemoet; een Kerk die de vergrijzende bevolking opzoekt, en de andersgelovigen en de civiele maatschappij en noem maar op”.

Maar wie trekt naar buiten? “Onder andere ook de bisschop”, zegt Van Looy resoluut. “Missionair zijn betekent dat je Christus ontmoet – in de Schrift en in het gebed – en dat je Hem steevast naar buiten brengt.”

De bisschop staat erom bekend bij elke gelegenheid persoonlijk de mensen tegemoet te treden en ze welkom te heten; en hij noemt dat uitdrukkelijk ‘missionair’.

Voorzitter Caritas Europa

“Maar een bisschop is altijd bisschop voor de wereldkerk”, merkt de nu 77-jarige op. “Ik herinner mij nog goed hoe de toenmalige bisschop van Antwerpen, mgr. Paul Van den Berghe, mij daar attent op maakte toen ik na mijn bisschopswijding in februari 2004 voor het eerst weer de Eucharistie vierde in mijn geboortedorp Tielen, in de Antwerpse Kempen.”

Van Looy bleef na zijn benoeming in Gent zeer actief in die wereldkerk en is de wereld blijven rondreizen. Sinds mei 2014 is hij voorzitter van Caritas Europa, een mandaat dat inmiddels tot 2019 verlengd werd.

Deelname aan Jongerensynode

Onlangs werd mgr. Van Looy telefonisch verwittigd dat paus Franciscus hem coöpteerde voor de bisschoppensynode over de jongeren, die komende woensdag in Rome begint.

“Ik zal daar het woord nemen als ik dat nuttig acht, vanuit mijn ervaring als salesiaan maar ook vanuit de West-Europese context. Want er zullen evenzeer andere visies op jongerenpastoraal weerklinken, vanuit bijvoorbeeld de Aziatische context die ik ook vrij goed ken. Bovendien biedt mij aanwezigheid een enorme kans om hier te lande te getuigen over wat op de synode gebeurt. Tijdens en achteraf: na de synode over het gezin heb ik er minstens vijfentwintig conferenties over gegeven.”

Selfie met Christusbeeld

Wat voor de bisschop van Gent in jongerenpastoraal voorop dient te staan, is het Evangelie. “Christen-zijn en ’s zondags naar de kerk gaan vallen niet noodzakelijk samen. De organisatie van het christen-zijn in pakweg Paulus’ tijd was anders dan in deze tijd. Wij moeten jongeren leren zich op Christus te oriënteren. Tijdens de Wereldjongerendagen in 2016 bijvoorbeeld gaf ik catechese in een lokaal met een prachtig Christusbeeld. Ik heb de jongeren daarop gewezen, hen uitgenodigd het aandachtig te bekijken. Velen hebben achteraf een selfie met dat Christusbeeld genomen. Da’s goed, want zo namen ze Christus en zijn Evangelie mee naar huis.”

Boek aangeboden

Net als na zijn 75e verjaardag werd Van Looy ook bij zijn 77e verjaardag een boek aangeboden. In het bij uitgeverij Halewijn verschenen In de naam van de Vader zijn 365 fragmenten uit homilieën en toespraken van mgr. Van Looy gebundeld.