fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Miljoenensubsidie voor onder meer Bossche Sint-Janskathedraal

Peter Doorakkers 21 mei 2019
image
De Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Flickr.com - CCBY Bert Kaufmann

De rijksoverheid heeft in totaal 35 miljoen euro subsidie gegeven aan twaalf grote monumenten. Daaronder vallen de Bossche Sint-Janskathedraal (5 miljoen) en Abdij Rolduc in Kerkrade (7 miljoen).

Ook gaat er twee miljoen euro naar de Portugese Synagoge (Amsterdam) en begraafplaats Beth Haim (Oudekerk aan de Amstel) en een half miljoen euro naar de Stichting Oude Groninger Kerken.

Minister van Engelshoven (D66, Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) stelde de subsidie volgens een persbericht ter beschikking omdat om “grote iconische monumenten” gaat die mede de geschiedenis van Nederland vertellen.

‘Parels van ons erfgoed’

Volgens Van Engelshoven staan de meeste monumenten in Nederland “er goed bij”. Wel is bij grote monumenten extra aandacht nodig “om ze te kunnen blijven gebruiken, om ze te verduurzamen en om zo voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ze zijn de parels van ons erfgoed en met een extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst”.

Verdere subsidies

Verdere subsidies gaan naar Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam (7,5 miljoen euro), dierentuinen Artis (Amsterdam, 4 miljoen) en Blijdorp (Rotterdam, 4 miljoen).

Ook gaan er financiële bijdragen naar Kasteel Amerongen (twee miljoen), Landgoed Middachten (twee miljoen), de museumhuizen van Hendrick de Keyser (een half miljoen), Landgoed Elswout  (een half miljoen) en het Waterloopbos in Marknesse (een half miljoen).