<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Minister Koenders: volgende regering moet bepalen of IS genocide pleegt

KN Redactie 23 september 2017
image
Minister Bert Koenders (Foto: RVD | Arenda Oomen)

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken verklaart deze week in Katholiek Nieuwsblad dat de gruweldaden van Islamitische Staat “hoogstwaarschijnlijk genocide” te noemen zijn, maar dat een officieel antwoord op het genocide-vraagstuk van de volgende regering moet komen. De PvdA-minister reageert daarmee op kritiek van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, eveneens in KN, die de Nederlandse regering laksheid verwijt.

In een interview in KN deze week stelt Pieter Omtzigt dat de internationale genocideconventie uit 1948 “waardeloos” is geworden wanneer landen als Nederland oorlogsmisdaden niet als genocide durven te bestempelen.

Geloofwaardigheid

“We hebben beloofd dat wanneer er sprake is van genocide – dus volkenmoord waarbij stelselmatig en opzettelijk een of meer etnische groepen worden uitgeroeid – de gemeenschap actie moet ondernemen”, aldus Omtzigt.

“Maar weet je wat wij doen? Wij gaan IS-strijders met een Europees paspoort die in Syrië of Irak genocide hebben gepleegd en naar ons land terugkeren, helemaal niet vervolgen voor genocide. Een aantal wordt opgepakt, maar de rest gaan we re-integreren! De zwaarste misdaden worden in het huidige Europa dus niet gestraft. Waar is dan je geloofwaardigheid? Daarbij doen voor het eerst sinds de jaren veertig duizenden Europese burgers bij IS mee aan georganiseerde genocide!”

omtzigt

Pieter Omtzigt (Foto: CDA)

Reactie Koenders

In zijn reactie spreekt minister Koenders tegen dat de genocideconventie ‘waardeloos’ zou zijn door de Nederlandse opstelling. “Met de actieve Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS in coalitieverband, zowel militaire als civiele sporen, in Syrië en Irak, geeft Nederland invulling aan verplichtingen in het genocideverdrag”, aldus de PvdA-minister.

Omtzigt is niet onder de indruk. “De VN stelden al een jaar geleden vast dat IS genocide pleegt op Yezidi’s”, zegt het CDA-Kamerlid. “En [Koenders] wil het nog steeds niet overnemen. Daarmee ontloopt hij zijn verantwoordelijkheid. Hij beloofde eind juni spoedig te reageren. Dat doet hij niet: hij laat deze genocide zeven maanden doorgaan, terwijl hij op zijn kamer nadenkt over een reactie.”

> Het hele interview met Pieter Omtzigt en de reactie van Koenders, is te lezen in KN 38 (22-9-2017) of via KNdigitaal.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.