<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Standbeeld Duitse kardinaal weggehaald na beschuldigingen van misbruik

KNA 25 september 2023
image
Het betreffende standbeeld van de Duitse kardinaal Franz Hengsbach. Foto: Nicole Cronauge - Bisdom Essen

Een prominent geplaatst standbeeld van de in 1991 overleden kardinaal Franz Hengsbach is verwijderd in de West-Duitse stad Essen. Intussen zijn er nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik opgedoken tegen Hengsbach.

De werkzaamheden om het standbeeld te verwijderen vonden maandag plaats, meldt het bisdom Essen. Op online gepubliceerde foto’s was te zien hoe het beeld met een kraan op een vrachtwagen werd gehesen. Het kapittel van de kathedraal had vrijdag in een speciale vergadering besloten om het standbeeld bij de kathedraal van Essen weg te laten halen.

Eerste Duitse kardinaal

Hengsbach is de eerste Duitse kardinaal die beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Tot nu toe gaat het om drie gevallen. Het misbruik zou in de jaren 1954 en 1967 hebben plaatsgevonden. De beschuldigingen werden voor het eerst gemeld in 2011 en 2022.

Vorige week maakte het bisdom Essen bekend dat de kardinaal beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Intussen hebben zich meer slachtoffers gemeld met beschuldigingen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Meer slachtoffers

Het feit dat de beschuldigingen pas een paar dagen geleden openbaar werden, leidde tot kritiek op de Duitse Kerk. Ook werd er opgeroepen om openbare plaatsen die zijn naam dragen een andere naam te geven, en om het monument in Essen te verwijderen.

Het standbeeld werd in oktober 2011 onthuld door de huidige bisschop van Essen, Franz-Josef Overbeck. De bisschop zei vorige week dat hij destijds geen reden zag om het standbeeld niet op te richten, op basis van de informatie die toen beschikbaar was.

Stichter van het bisdom

Vrijdag gaf de bisschop van Essen echter toe dat hij fouten had gemaakt in de behandeling van de zaak Hengsbach, die de stichtende bisschop van het bisdom is en in 1991 overleed. Overbeck vroeg alle slachtoffers van seksueel misbruik en iedereen die kennis had van overtredingen contact op te nemen met het bisdom.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.