fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Woelki piekert niet over aftreden, pleit voor hardere aanpak misbruik

KNA 23 maart 2021
image
Kardinaal Woelki tijdens de presentatie van het kritische misbruikrapport in Keulen donderdag. Foto: CNS photo - Ina Fassbender, Reuters

Kardinaal Rainer Maria Woelki (64) heeft vandaag in een persconferentie gezegd dat hij niet zal aftreden na de publicatie van het misbruikrapport over het aartsbisdom Keulen vorige week.

Woelki zegt zijn verantwoordelijkheid te willen nemen voor het oplossen van het probleem. Aftreden om de Kerk en het bisschopsambt te beschermen noemt de kardinaal “te gemakkelijk. En volgens mij is het ook verkeerd. Zo’n aftreden zou slechts een kortstondig symbool zijn.”

‘Niet schuldig, wel verwijtbaar’

Volgens Woelki kan hij alleen in functie ten volste verantwoordelijkheid nemen. “In de toekomst zal ik er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er, indien mogelijk, geen fouten meer gemaakt kunnen worden.”

“Kom maar langs als je wilt, dan zal ik proberen naar je te luisteren”
- Kardinaal Woelki nodigt misbruikslachtoffers uit voor een persoonlijk gesprek

Woelki erkent dat ook hemzelf verwijten te maken vallen in zijn afhandeling van misbruikzaken. Weliswaar heeft hij volgens het misbruikrapport steeds plichtsgetrouw en legaal gehandeld, maar, zo zegt hij er nu zelf over, “het gaat er niet alleen om het juiste te doen, het gaat erom alles te doen wat menselijk mogelijk is. En dat heb ik niet gedaan.”

Niet betrokken

Gevraagd naar zijn morele verantwoordelijkheid in zijn rol als persoonlijk secretaris van kardinaal Joachim Meisner en als hulpbisschop van Keulen, benadrukt Woelki dat hij op dat moment niet veel met misbruikzaken was geconfronteerd. Als secretaris was hij niet betrokken bij personeelszaken,  “althans niet wat betreft misbruik”, zegt Woelki. Als hulpbisschop was hij lid van de personeelsconferentie. Maar de gevallen werden daar nooit concreet besproken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Woelki biedt een persoonlijk gesprek aan met elk van de meer dan 300 slachtoffers van seksueel misbruik die in het rapport worden genoemd. “Kom maar langs als je wilt, dan zal ik proberen naar je te luisteren”, zegt hij. Maar hij voegt eraan toe dat hij het ook goed kan begrijpen als mensen na hun vreselijke ervaringen niet met een vertegenwoordiger van de kerk willen praten.

Aanpassingen kerkrecht

De kardinaal pleit ook voor wijzigingen in het kerkelijk wetboek om “de behandeling van seksueel misbruik nauwkeuriger en duidelijker te regelen”. Zo moet volgens hem de verjaringstermijn voor seksueel geweld worden uitgebreid en moeten tegenstrijdigheden in het kerkelijk recht en in de richtlijnen van de Duitse bisschoppen voor het afhandelen van gevallen van misbruik worden opgeheven.

Woelki bekritiseert het feit dat misbruik door priesters in het kerkelijk recht nog steeds alleen worden gezien als een schending van de celibaatsgelofte. “Een verkeerd perspectief”, aldus Woelki, dat op deze manier in steen gebeiteld is.

Geen dossiers meer vernietigd

De kardinaal belooft ervoor te zorgen dat er in de toekomst geen bestanden meer in het aartsbisdom Keulen zullen worden vernietigd. Hij had dit al bevolen, en “door dat te doen, overtreed ik op een absurde manier de huidige kerkwet”, zegt Woelki. “Het mag en het zal niet langer mogelijk zijn dat pagina’s uit dossiers verdwijnen en dat hele dossiers uit kasten verdwijnen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/