<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Müller: er komt geen reactie op brief kardinalen

KN Redactie 3 december 2016
image
Kardinaal Gerhard Müller, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer (Foto: AP)

Kardinaal Gerhard Ludwig Müller, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, zegt dat zijn dicasterie geen antwoord zal geven op de brief waarin vier kardinalen hun zorgen uitten over Amoris Laetitia.

De vier kardinalen – Caffarra, Burke, Brandmüller en Meisner – besloten hun brief met vijf ‘dubia’ (punten van twijfel) over Amoris Laetita in de publiciteit te brengen, omdat ze van paus Franciscus geen reactie kregen.

Geen reactie

De brief van 19 september werd direct naar de paus zelf gestuurd, bevestigt kardinaal Müller in een interview met het Oostenrijkse persbureau Kathpress.

Ook Müller, als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, kreeg de brief van de kritische kardinalen, maar zei niet te willen reageren op de vragen die erin gesteld worden.

‘Objectief blijven’

Zijn dicasterie “handelt en spreekt” met de autoriteit van de paus, zei Müller, en dus kan het zich niet mengen “in de veelheid aan meningen”. Vanuit de Congregatie voor de Geloofsleer zal dus geen antwoord komen. Hij sluit echter de mogelijkheid niet uit dat Franciscus zijn dicasterie alsnog zal vragen om de ontstane spanningen op te lossen.

Maar op dit moment, benadrukte de prelaat, “is het belangrijk voor ieder van ons om geconcentreerd en objectief te blijven, en om niet meegesleept te worden in de polemiek en die zeker niet te creëren”.

‘Virus van polarisatie’

Müller zei in het interview ook dat hij zich bewust is van het risico op “polarisatie” in de Kerk. Ook paus Franciscus sprak daarover tijdens het recente consistorie waarbij onder meer de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, Jozef de Kesel, tot kardinaal werd gecreëerd.

De paus waarschuwde de nieuwe kardinalen op 19 november voor het “virus van de polarisatie en de vijandigheid”. Dat virus, zei Franciscus, “doordringt onze manier van denken, van voelen en van doen”. “Ook wij zijn hier niet immuun voor en moeten attent zijn dat deze houding ons hart niet in bezit neemt.”

Bijval en kritiek

De kritische kardinalen hebben vanuit de Kerk zowel bijval als kritiek gekregen op hun beslissing om hun brief openbaar te maken. Zo zei mgr. Athanasius Schneider dat de kardinalen slechts hun plicht deden en noemde curiekardinaal George Pell de brief “belangwekkend”.

Mgr. Pio Vito Pinto zei echter dat de kardinalen met brief “zware ergernis” hadden gewekt. Een Griekse bisschop beschuldigde de vier kardinalen ervan het pauselijk gezag af te wijzen en een schisma te riskeren door vragen te stellen over hoe Amoris Laetitia geïnterpreteerd moet worden. (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.