fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlandse jongeren bereiden zich voor op Wereldjongerendagen Krakau

KN Redactie 25 juni 2016
image
De grote legertenten in de tuin van het Heiligdom Onze-Lieve-Vrouw ter Nood in het Noord-Hollandse Heiloo. (Foto: Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam - Marius van der Knaap)

110 jongeren hebben zich dit weekend in het Noord-Hollandse Heiloo voorbereid op de reis van het bisdom Haarlem-Amsterdam naar de Wereldjongerendagen (WJD), die van 25 juli tot 1 augustus in het Poolse Krakau plaatsvinden.

In totaal gaan er vanuit het bisdom Haarlem-Amsterdam 135 jongeren mee naar het Poolse Krakau, van wie twaalf op de fiets.

Legertenten

Het voorbereidingsweekend vond plaats op het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw ter Nood in Heiloo.

De organisatie van het voorbereidingsweekend had in de ruime tuin van het heiligdom grote legertenten laten opzetten voor het verblijf van de jongeren, die zelf hun luchtbedden en slaapzakken hadden meegenomen.

Elkaar leren kennen

Het voorbereidingsweekend begon vrijdagmiddag met een kennismakingsspel en de indeling van de jongeren in deelgroepen, vertelt reisleider en eindverantwoordelijke voor de WJD-reis van het bisdom Haarlem-Amsterdam, Marius van der Knaap.

De jongeren zullen tijdens de WJD veel met hun deelgroep optrekken, “daarom is het goed dat de jongeren elkaar en de leiding nu alvast leren kennen”, aldus Van der Knaap.

De eerste avond van het voorbereidingsweekend eindigde met een avondgebed en een gezellige avond.

Workshops

Op zaterdag volgden de jongeren vier workshoprondes, vertelt Van der Knaap.

“Een praktische workshop over onder meer het WJD-programma en de praktische details voor de reis. Een creatieve workshop waarin ruilitems voor de WJD zijn gemaakt. Deze ruilitems zijn een laagdrempelige manier waarop jongeren tijdens de WJD contact kunnen maken met jongeren uit andere landen. Een inhoudelijke workshop over het WJD-thema ‘barmhartigheid’ door Colm Dekker van de Gemeenschap van Sant’Egidio, en een teambuildingsworkshop met sport- en spelactiviteiten”, aldus Van der Knaap.

Mgr. Hendriks

Gedurende het weekend kregen de jongeren ook nog bezoek van mgr. Jan Hendriks, hulpbisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Hij is een van de vijf Nederlandse bisschoppen die meegaat naar de WJD in het Poolse Krakau.

Auschwitz

Verder hebben de jongeren ook nog een inleiding gehad over voormalig concentratiekamp Auschwitz van Tineke de Lange van de Katholieke Raad voor Kerk en Jodendom.

Net zoals veel andere reizen naar de WJD in het Poolse Krakau zal ook de reis van het bisdom Haarlem-Amsterdam voormalig concentratiekamp Auschwitz bezoeken.

‘Dare 2 Share’

Het voorbereidingsweekend in Heiloo werd zaterdag afgesloten met een heilige Mis en een maaltijd.

De WJD-reis van het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft als thema ‘Dare 2 Share’ (‘Durf te delen’).

Het voorprogramma van deze reis zal in de Tsjechische hoofdstad Praag plaatsvinden waar de deelnemers een programma volgen bij de Gemeenschap van Sant’Egidio.

Vanuit Nederland gaan deze zomer in totaal negenhonderd jongeren naar de WJD in het Poolse Krakau. (KN)