<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlandse journalist: ‘Oscar Romero redde mijn leven’

KN Redactie 17 oktober 2018
image
Op dit spandoek, de dag voor zijn heiligverklaring meegevoerd in een processie in El Salvador, wordt opgeroepen Oscar Romero tot kerkvader uit te roepen. (Foto: CNS Photo - Jose Cabezas, Reuters)

Rudolf Rijpma reisde in 1979 als jonge journalist naar een roerig El Salvador. Hij was er te gast bij de zondag heilig verklaarde aartsbisschop Oscar Romero, wiens kalme raad het land te verlaten “mij het leven heeft gered”.

Rudolf Rijpma was in 1979 Scandinavië-correspondent voor de Volkskrant. Na een familiebezoek in de VS besloot hij door te reizen naar onder meer El Salvador. “In Nederland wist toen nog bijna niemand dat daar al een burgeroorlog aan de gang was. Er gingen al doodseskaders rond.” Rijpma legde er contacten met de oppositie en vond onderdak in het klooster waar ook mgr. Romero verbleef.

‘Romero zei: u moet onmiddellijk het land verlaten’

“Na twee dagen werd de Nederlandse directeur van de lokale Philips-vestiging ontvoerd. Omdat ik er toch was, schreef ik erover voor de Volkskrant. Een dag nadat dat verhaal was gepubliceerd, liep ik door San Salvador en merkte ik dat twee mannen mij volgden. Toen ik later die dag met Romero aan tafel zat, kwam er iemand binnen, die vertelde dat een dode priester gemarteld bleek te zijn. Toen ik daarop vertelde gevolgd te zijn, zei Romero heel rustig: ‘Dan moet u onmiddellijk het land verlaten.’ Hij sprak met gezag, zonder opgewonden gedoe, dus ik dacht: hij zal wel gelijk hebben, en ben meteen naar de luchthaven gegaan om het land te verlaten.”

‘Ik buig mijn hoofd voor Romero’

Het idee van de dreiging bleef op dat moment nog abstract, zegt Rijpma. “Maar een jaar later werd Romero tijdens de Mis neergeschoten, en begin 1982 werden de vier IKON-journalisten in El Salvador vermoord. Toen besefte ik pas echt dat Romero’s dringende advies, dat ik toen opvolgde, mij waarschijnlijk het leven heeft gered. Hoewel ik niet katholiek ben, ontroert het mij na al die jaren nog steeds wanneer Romero’s naam genoemd wordt, nu zelfs als heilige. Ik buig mijn hoofd voor hem.”

Heiligverklaring Oscar Romero

Oscar Romero (1917-1980) werd zondag met zes andere mannen en vrouwen door paus Franciscus op het Sint-Pietersplein heilig verklaard. Onder hen was ook Giovanni Battista Montini (1897-1978), beter bekend als paus Paulus VI.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.