fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlandse WJD-pelgrims op weg terug naar Nederland

KN Redactie 1 augustus 2016
image
De meeste Nederlandse WJD-pelgrims gaan vandaag weer op weg naar Nederland (Foto: Selina De Maeyer)

Bijna alle Nederlandse groepen vertrekken vandaag vanuit Krakau terug naar Nederland met bus of vliegtuig. Terug naar huis met een indrukkende WJD achter de rug. “Je bent geestelijk weer helemaal opgeladen.”’

De slotmis op Campus Misericordiae is nauwelijks voorbij, of het centrum van Krakau wordt al ontdaan van alles wat aan de WJD doet denken. Wie zondagmiddag door de stad wandelt, ziet dat die, hoewel er nog genoeg pelgrims rondlopen, al terug is gegeven aan de inwoners en de toeristen.

Bisdomreizen

Vandaag verlaten ook de meeste Nederlandse pelgrims de stad. De jongeren die meereizen met het aartsbisdom Utrecht en de bisdommen Den Bosch, Rotterdam, Breda, Haarlem-Amsterdam en Groningen-Leeuwarden komen morgen allemaal weer aan in Nederland.

De jongeren van bisdom Roermond vertrekken vandaag ook uit Krakau, maar gaan niet direct terug naar Nederland. De groep heeft nog een naprogramma met stops in Czestochowa, Auschwitz en Praag. “Om nog even op aarde te landen”, zegt Marie Louise Wolters (23) die met de bisdomgroep uit Roermond meereist.

Samen wereldkerk

Dit is alweer haar derde WJD vertelt ze aan Katholiek Nieuwsblad. Eerder was ze in Keulen (2005) en in Madrid (2011). Waarom ze er weer bij wilde zijn in Krakau? “Om met een hele hoop jongeren samen te zijn, samen het geloof te vieren en samen te bidden. Om samen de wereldkerk te ervaren. Dat is in Nederland niet normaal en dit is zo mooi.”

Marie Louise vond de openingsviering van de WJD prachtig. “Het was dit keer in het Latijn, in plaats van in de landstaal. Dat is zoveel mooier, want dan kun je echt samen bidden. Hoogtepunt was voor haar echter de aanbidding op zaterdagavond. “Dat was zo’n mooi moment. Dat je met anderhalf miljoen jongeren zo stil kunt zijn, dat is echt iets geweldigs.”

Pelgrimage

De pelgrimage naar Campus Misericordiae was zwaar, beaamt ze, vooral vanwege de hitte. “Maar het moet zwaar zijn”, zegt ze. Het is immers een pelgrimage en dat hoort erbij.

Of Marie Louise ook naar Panama zal gaan als de WJD daar in 2019 plaatsvinden? “Dan zijn er wel een paar rekeningen te betalen”, lacht ze.

Opgeladen

Wat ze nu mee terug naar Nederland neemt, zijn de mooie, maar ook de minder mooie momenten, het gevoel van samen geloven, de toespraken van de paus die indruk op haar hebben gemaakt, en nieuwe imput voor haar geloof. “Na een WJD ben je geestelijk weer helemaal opgeladen.” (KN)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21