De Nepalese regering heeft besloten Kerstmis van de kalender met nationale feestdagen af te halen.
Acht jaar geleden werd Kerstmis een nationale feestdag, nadat de monarchie in het land werd afgeschaft en het Koninkrijk Nepal overging in de Democratische Federale Republiek Nepal. Het christelijke feest werd daarna steeds populairder, ook bij andere religieuze gemeenschappen.
De minister van Binnenlandse Zaken, Shakti Basnet, zegt tegen AsiaNews dat de regering zich gedwongen zag Kerstmis van de lijst af te halen “om de stijging van nationale festiviteiten onder controle te houden.”
Basnet onderstreept dat mensen die voor overheidsinstanties werken nog steeds vrij kunnen krijgen om het kerstfeest te vieren.
De beslissing heeft tot veel protest geleid onder christenen in het land. Pr. Gahatraj, secretaris-generaal van de nationale federatie van christenen: “De christenen werken niet alleen voor de overheid. Als Kerstmis geen nationaal feest meer is, kunnen werknemers in de private sector het niet meer vieren. De regering keurt 84 feesten voor hindoes en andere gemeenschappen goed, maar geen enkele voor de christenen.”
Gahatraj vreest dat de regering “is beïnvloed door antichristelijke tendensen”. “De regering probeert ons te negeren en onze rechten te onderdrukken.”
Een groep christelijke leiders is inmiddels bijeen gekomen om gezamenlijk tegen de beslissing in beroep te gaan. Andere interreligieuze groepen en organisaties hebben zich aangesloten bij het protest.
Pastoor Gahatraj: “Wij vragen krachtig om het feest weer in ere te herstellen en de beslissing binnen een week terug te trekken. Als de regering onze aanvraag niet goedkeurt, zullen wij in heel het land protesteren.”
In Nepal is 1,4% van de ruim 31 miljoen inwoners christelijk. De meerderheid (81,3%) is hindoe. (KN/AsiaNews)