<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nepal: Kerstmis geen nationale feestdag meer

KN Redactie 4 april 2016
image
Een Nepalese vrouw versiert de kerk voor Kerstmis (Foto: AP)

De Nepalese regering heeft besloten Kerstmis van de kalender met nationale feestdagen af te halen.

Acht jaar geleden werd Kerstmis een nationale feestdag, nadat de monarchie in het land werd afgeschaft en het Koninkrijk Nepal overging in de Democratische Federale Republiek Nepal. Het christelijke feest werd daarna steeds populairder, ook bij andere religieuze gemeenschappen.

Controle

De minister van Binnenlandse Zaken, Shakti Basnet, zegt tegen AsiaNews dat de regering zich gedwongen zag Kerstmis van de lijst af te halen “om de stijging van nationale festiviteiten onder controle te houden.”

Basnet onderstreept dat mensen die voor overheidsinstanties werken nog steeds vrij kunnen krijgen om het kerstfeest te vieren.

Veel protest

De beslissing heeft tot veel protest geleid onder christenen in het land. Pr. Gahatraj, secretaris-generaal van de nationale federatie van christenen: “De christenen werken niet alleen voor de overheid. Als Kerstmis geen nationaal feest meer is, kunnen werknemers in de private sector het niet meer vieren. De regering keurt 84 feesten voor hindoes en andere gemeenschappen goed, maar geen enkele voor de christenen.”

Gahatraj vreest dat de regering “is beïnvloed door antichristelijke tendensen”. “De regering probeert ons te negeren en onze rechten te onderdrukken.”

In beroep

Een groep christelijke leiders is inmiddels bijeen gekomen om gezamenlijk tegen de beslissing in beroep te gaan. Andere interreligieuze groepen en organisaties hebben zich aangesloten bij het protest.

Pastoor Gahatraj: “Wij vragen krachtig om het feest weer in ere te herstellen en de beslissing binnen een week terug te trekken. Als de regering onze aanvraag niet goedkeurt, zullen wij in heel het land protesteren.”

Minderheid

In Nepal is 1,4% van de ruim 31 miljoen inwoners christelijk. De meerderheid (81,3%) is hindoe. (KN/AsiaNews)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.