<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nicaragua: paramilitairen doden studenten in kerk

KN Redactie 17 juli 2018
image
Rouwenden bij de doodskist van Gerald Jose Vasquez, een van de twee omgekomen studenten. (Foto: CNS/Oswaldo Rivas Reuters)

Nicaraguaanse regeringsgetrouwe paramilitaire groepen in hebben vorige week een kerk beschoten waarin protesterende studenten schuilden voor politiegeweld. Daarbij werden twee studenten gedood.

Zondag werd de auto met bisschop Juan Mata Guevara aangevallen die probeert te bemiddelen tussen politie en opstandige burgers.

Sinds de regering van president Daniel Ortega half april inmiddels ingetrokken pensioenhervormingen aankondigde zijn er overal in het land demonstraties voor democratisering. Ordetroepen treden keihard op, gesteund door paramilitaire groepen. Mensenrechtenorganisaties schatten het aantal doden op minstens 350. Op grote schaal zou worden gearresteerd en gemarteld.

Bemiddelingspogingen

De Nicaraguaanse bisschoppen proberen met wisselend succes te bemiddelen tussen de ordetroepen en demonstranten die tot in hun krottenwijken worden nagejaagd.

Bisschop opgejaagd

Zondag werd bisschop Juan Mata Guevara van Esteli bij een controlepost in Nindiri staande gehouden toen hij terugkeerde van een zondagsviering. De paramilitairen sloegen de ruiten kapot, staken de banden lek en schoten op het voertuig. De bisschop en zijn chauffeur wisten ternauwernood te ontkomen en vluchtten een huis in waar zij moesten schuilen voor het verbale geweld van de paramilitairen. Na anderhalf uur werden zij ontzet door tussenkomst van de aartsbisschop van Managua die bij de regering een vrijgeleide voor de bisschop en zijn chauffeur wist los te krijgen. De bisschop kon pas gedekt door het donker naar zijn eigen bisdom terugkeren.

Langdurig president

Zorgwekkend is dat bisschop Mata een van de onderhandelaars is in de nationale dialoog tussen regering en oppositie, die democratisering eist. Daniel Ortega is sinds 2007 president, nadat hij eerder van 1985 tot 1990 hoofd van het Sandinistische regime in Nicaragua was. Zijn vrouw, Rosalio Murillo, is vice-president.

Doden en gewonden

In Managua hadden zo’n 150 demonstrerende studenten vorige week een veilig heenkomen gezocht in een kerk. De parochiekerk van de Goddelijke Barmhartigheid staat vlakbij de Nationale Autonome Universiteit van Nicaragua, waar de studenten zich aansloten bij het nationale protest door de universiteit te bezetten. Toen ordetroepen die ontruimden vluchtten ze de kerk in waar ze door paramilitaire groepen beschoten werden. Twee studenten bezweken aan hun verwondingen, een onbekend aantal raakte gewond.

Aanvallen stoppen

De studenten konden uiteindelijk door tussenkomst van de bisschoppen veilig vertrekken. Zondag sprak kardinaal Brenes schande van het optreden van de “politie en paramilitairen” die de pastorie van de betreffende kerk waren binnengedrongen en persoonlijke bezittingen van de parochie en de pastoor hadden ontvreemd. Hij riep de autoriteiten op af te zien van “aanvallen tegen het volk” en “de kerken, pastorieën en persoonlijke bezittingen van priesters te respecteren die ook worden gebruikt voor humanitaire doeleinden.”

Dag van vasten en gebed

Het is niet voor het eerst dat kerken door regeringstroepen worden ontwijd. Vrijdag 20 juli is uitgeroepen tot dag van vasten en gebed voor eerherstel en om een oplossing in het conflict. (KN/CNA)