fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuwe bisschop voor Roermond

KN Redactie 10 oktober 2018
image
Mgr. Smeets wordt de nieuwe bisschop van Roermond (Foto: Persdienst Bisdom Roermond).

[UPDATE] Paus Franciscus heeft deken Harrie Smeets (57) van Venray benoemd tot bisschop van Roermond. Dat heeft het bisdom Roermond woensdagmiddag bevestigd.

Smeets is de opvolger van mgr. Frans Wiertz, die eind 2017 met emeritaat ging. De wijding van Mgr. Smeets tot bisschop is onder voorbehoud voorzien op zaterdag 8 december in de kathedraal in Roermond, zo liet het bisdom weten.

Met de benoeming van Harrie Smeets door paus Franciscus komt een einde aan een lange periode van onzekerheid binnen de Limburgse katholieke kerk. De zoektocht naar een nieuwe leider duurde langer dan gebruikelijk. Er zou verdeeldheid zijn geweest over wie de opvolger van Wiertz moest worden.

Biografie

Harrie Smeets werd op 22 oktober 1960 in Heerlen geboren. Hij studeerde van 1980 tot 1985 Nederlands in Utrecht en begon tijdens de afronding van die studie, aan de priesteropleiding aan het Grootseminarie Rolduc. In 1992 werd hij tot priester gewijd.

In 2004 werd Smeets benoemd tot deken van Venray. Sinds 2015 is hij lid van het Kathedraal Kapittel van het bisdom Roermond, het hoogste adviescollege van de bisschop. Ook maakte hij de laatste jaren deel uit de van de commissie van het bisdom die de pastorale benoemingen voorbereidt.