<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuwe super-afdeling van start in Vaticaan

KN Redactie 2 januari 2017
image
Kardinaal Peter Turkson staat aan het hoofd van het nieuwe dicasterie (Foto: AP)

In het Vaticaan is op 1 januari het dicasterie ter bevordering van de integrale menselijke ontwikkeling officieel van start gegaan.

De nieuwe afdeling staat onder toezicht van kardinaal Peter Turkson en is het resultaat van een fusie van vier pauselijke raden: Gerechtigheid en Vrede, Cor Unum, Pastorale Zorg van Migranten en Reizigers en de pauselijke raad voor de Gezondheidswerkers.

Paus Franciscus

De hervorming werd door paus Franciscus in augustus aangekondigd door middel van het Motu Proprio Humanam Progressionem.

Het nieuwe dicasterie zal “vooral competent zijn op het gebied van migranten, noodlijdenden, zieken, uitgestotenen en gemarginaliseerden, gevangenen en werklozen, alsook slachtoffers van gewapende conflicten, natuurrampen en alle vormen van slavernij en foltering”, aldus het pauselijke document.

Vluchtelingen

Ook wil de afdeling “de menselijke integrale ontwikkeling in het licht van het Evangelie en de sociale leer van de Kerk bevorderen. Met dit doel zal het relaties onderhouden met de bisschoppenconferenties, door samenwerking aan te bieden opdat alle waarden omtrent gerechtigheid, vrede en zorg voor de schepping bevorderd zullen worden”.

Opmerkelijk is dat paus Franciscus persoonlijk belast zal zijn met de sectie Vluchtelingen en Migranten, een taak die hij op eigen verzoek ad tempus, op tijdelijke basis, zal uitoefenen.

Hervormingen

De afdeling is opgericht in het kader van de hervormingen binnen de Romeinse Curie die momenteel in het Vaticaan worden doorgevoerd.

Kardinaal Turkson, tot nu toe voorzitter van de pauselijke raad Gerechtigheid en Vrede, stelde in een interview met Katholiek Nieuwsblad in september dat al voor het laatste conclaaf duidelijk was dat een dergelijke bundeling er zou komen. “Het college van kardinalen vroeg in meerderheid om een hervorming van de Romeinse Curie”, aldus de kardinaal.

Leken, gezin en leven

De plannen voor de oprichting van het nieuwe dicasterie werden in de afgelopen maanden uitgewerkt door de raad van negen kardinalen die de paus adviseren bij zijn hervormingen.

In september richtte Franciscus het dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven op, door eveneens twee pauselijke raden samen te voegen. (KN/Zenit)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.