<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Superdicasterie’ leken, gezin en leven officieel opgericht

KN Redactie 17 augustus 2016
image
Foto: AP

De Vaticaanse curie-instanties “bij de tijd brengen en aanpassen aan de noden van de universele Kerk”. Dat is de reden dat paus Franciscus een nieuw dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven heeft opgericht.

Dat schrijft paus Franciscus in de apostolische brief Sedula Mater (‘Zorgzame Moeder’) waarmee het nieuwe ‘superdicasterie’ wordt opgericht. Daarin gaan de pauselijke raden voor leken en het gezin op. Ook de Pauselijke Academie voor het Leven is er bij aangesloten.

Steun en hulp

De oprichting van de nieuwe Vaticaanse instantie is bedoeld om “steun en hulp te bieden” aan de leken, het gezin en omtrent de bescherming van het leven, schrijft de paus. “Opdat zij actieve getuigenis zijn van het Evangelie in onze tijd en uitdrukking van de goedheid van de Verlosser”.

De Kerk, schrijft Franciscus verder, “heeft altijd door de eeuwen heen zorg en aandacht gehad voor de leken, het gezin en het leven” in het “uitdragen van de liefde van de barmhartige Verlosser naar de mensheid”.

Als “Herder van de kudde van de Heer” wil de paus met het nieuwe dicasterie alles in het werk stellen “opdat de rijkdommen van Jezus Christus zich op de juiste wijze en in overvloed uitstorten over de gelovigen”.

Nieuwe prefect

De apostolische brief, in de vorm van een motu proprio, werd door paus Franciscus op 15 augustus ondertekend, het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming.

Mgr. Kevin Joseph Farrell, bisschop van Dallas in de VS, is benoemd tot prefect van het nieuwe dicasterie. Voorzittter van de Pauselijke Academie voor het Leven wordt mgr. Vincenzo Paglia. Paglia, voorheen voorzitter van de nu opgeheven Pauselijke Raad voor het Gezin, is ook benoemd tot Grootkanselier van het Pauselijke Instituut Johannes Paulus II voor onderzoek naar huwelijk en gezin.

Speerpunten

Eerder was al bekend gemaakt dat het nieuwe dicasterie zich wat betreft het gezin vooral zal richten op de bevordering van de zielzorg voor het gezin en de bescherming van het huwelijk. Ook huwelijksvoorbereiding, godsdienstige opvoeding, adoptiekwesties en de zorg voor ouderen in het gezin ressorteren hieronder.

De sectie ‘leven’ zal zich bezighouden met verantwoord ouderschap en bescherming van het leven, zoals bijvoorbeeld de ondersteuning van organisaties die vrouwen in een zwangerschapsconflict aanmoedigen tot een bevalling. Verder valt de beoordeling van bio-ethische kwesties hieronder. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.