<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nigeria: 17 kerkgangers doodgeschoten

KN Redactie 3 januari 2018
image
(Foto: AP)

Onbekende schutters hebben op oudjaarsavond het vuur geopend op kerkgangers in de Zuid-Nigeriaanse staat Rivers.

Volgens ooggetuigen werden ook voorbijgangers neergeschoten toen die probeerden te ontkomen.

Verantwoordelijk

Hoewel de aanslag niet is opgeëist, gaat de verdenking uit naar een gewapende bende die verantwoordelijk wordt geacht voor een reeks ontvoeringen en moorden in de regio.
Vorig jaar november werd de leider van de bende doodgeschoten tijdens een vuurgevecht met lokale burgerwachten en beveiligers.
In de regio wemelt het van gewapende bendes die een graantje willen meepikken van de olierijkdom.
Of de omgekomen functionaris het doelwit was van de aanval is niet duidelijk.

Niet religieus gemotiveerd

Op oudjaarsavond werden in de Centraal-Nigeriaanse staat Kwara op verschillende plaatsen ook kerkgangers aangevallen. Daarbij raakten minstens drie mensen ernstig gewond.
Tien jongeren zijn gearresteerd wegens vermeende betrokkenheid bij het geweld, dat scherp werd veroordeeld door de gouverneur, Abdulfatah Ahmed. Die verklaarde dat vrede en rust absolute voorwaarden zijn voor de ontwikkeling van de samenleving en dat hij geen enkele activiteit duldt die de rust en de eenheid kan bedreigen.
Hoewel Kwara overwegend islamitisch is, zou er volgens overheidsfunctionarissen geen sprake zijn van religieus gemotiveerd geweld. De opgepakte jongeren zouden ook moslims hebben lastig gevallen. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.